Az év eleje óta erősödik a forint az euróval szemben, a jó teljesítmény eredményeképpen pedig kéthavi csúcson járt hétfőn reggel. A hét elején 307-es szinten nyitott a forint az euró ellenében, ami jelentős erősödés a tavaly év végi 310-311-es árfolyamhoz képest.

„A novemberi gyengülés korrekcióját látjuk a feltörekvő piacokon december közepe óta, miután visszafordult az amerikai kötvényhozamok emelkedése” – mondta a Világgazdaságnak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Donald Trump győzelme után megállíthatatlannak tűnt az amerikai kötvényhozamok emelkedése a gazdaságélénkítési tervek miatt, ami nagy tőkekivonást okozott a feltörekvő piacokról, a kockázatosabb eszközökben mostanra azonban megnyugvást láthatunk. „A forint a feltörekvő piaci eladási hullám közepette sem gyengült nagyot, a kisebb korrekció hatására a 315-ös csúcstól azonban sikerült eltávolodni” – emelte ki Bebesy Dániel. A dollár-forint árfolyam 292–293 között áll az elmúlt hetekben jellemző 295-297 feletti kurzus után.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Nehezebbé válhat az MNB számára a küzdelem. Fotó: MW Nehezebbé válhat az MNB számára a küzdelem. Fotó: MW[/caption]
A forint az angol fonttal szemben még látványosabban erősödik. Ebben nemcsak a hazai deviza menetelésének van szerepe, hanem annak is, hogy az angol fizetőeszköz az elmúlt napokban ismét gyengülő pályára került. Az év elején mért 363-as szint óta tegnap már 356 körül mozgott a kurzus. E mögött az is áll, hogy Theresa May brit kormányfő hétvégi szavai után a piacok szerint nőtt a „kemény” Brexit esélye, ami a font esését eredményezte.

A forint árfolyama szempontjából a nemzetközi piacok eseményei mellett kulcskérdés lesz, hogy hogyan alakult az tavaly decemberben és az idei évben. „Ha gyorsabb lesz az áremelkedési ütem, mint ahogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várja, akkor a szuperlaza monetáris politika folytatása kisebb gyengülést okozhat” – vélekedett Bebesy Dániel. Az MNB már nulla százalék közelébe igyekezett tolni a rövid lejáratú kamatokat – a 0,9 százalékos alapkamat szinten tartása mellett –, de egyre nehezebbé válik számára a küzdelem, miután a kamatokat már teljesen leszorította – vélekedett Bebesy.

A szakértő azt is felvetette, hogy ha Donald Trump ösztönzése mégsem lesz sikeres az USA-ban – és nem pörgeti fel a gazdasági növekedést és az inflációt –, akkor az amerikai hozamok újra csökkenhetnek, és ennek hatására a forint árfolyama is elindulhat 300 felé az euróval szemben. Ebben az esetben az MNB megpróbálhat tovább lazítani a monetáris politikán, de sokat már nem tehet majd a felértékelődés elkerülésére. Bebesy szerint pedig interveniálni nem akarnak, vagyis egy olyan konkrét minimális árfolyamküszöböt meghatározni, mint korábban tette a svájci, vagy éppen most teszi a cseh jegybank.