Magyar gazdaság

Várhatóan nem lép a Fed

Nem várnak változtatást a Fed Nyíltpiaci Bizottságának idei első ülésétől az elemzők, a szigorításra valószínűleg az év közepéig várni kell.

Szerdán zárul a Fed Nyíltpiaci Bizottságának idei első kamatdöntő ülése, amelyen a piaci várakozások szerint nem változtatnak majd az irányadó rátán. A decemberi ülést követő sajtótájékoztatón megerősítették, hogy a monetáris kondíciókat Donald Trump fiskális politikai intézkedéseinek ismeretében alakítják majd, ami a jelenlegi, nagyon lazának tekinthető kondíciók szigorításának irányába mutat.

Amellett, hogy a januárban beiktatott elnök programjáról még nem ismertetett részleteket az adminisztráció, a Fed ülését sajtótájékoztató sem követi (jellemzően azokon az üléseken változtatnak a monetáris kondíciókon, amelyeket a Fed elnök asszonyának sajtótájékoztatója követ), így a következő, márciusi ülésig valószínűleg kivár a Fed a szigorítással. „A döntéshozók várakozásaiból jelenleg 3 kamatemelés rajzolódik ki 2017-re vonatkozóan, amelyek közül az első emelésnek júniusban adnak a legnagyobb esélyt a befektetők” – véli Váradi Beáta, az OTP Bank közgazdásza.

Az elemző szerint a tervezettnél több vagy nagyobb léptékű kamatemelés felé mutat a decemberben meglepetésre 2,1 százalékra kúszó amelyet a gyorsuló bérdinamika fűthet. Hezitálásra késztetheti azonban a döntéshozókat, ha az előző, nem mezőgazdasági álláshelyek bővülésére vonatkozó, kisebb csalódást okozó adat után több egymást követő hónapban is a vártnál gyengébb adatok érkeznek. Legközelebb február 3-án, pénteken jelennek meg a szokásos munkapiaci adatok az USA-ban.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken publikálja a lakásárindex 3. negyedéves adatát. A lakásárindex az első negyedévben 15, a másodikban 10 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítva, viszont a második negyedévben már nem volt számottevő áremelkedés negyedéves alapon. Így a fő kérdés az – véli Eppich Győző, az OTP Bank közgazdásza –, hogy az áremelkedés vajon újraindult-e a harmadik negyedévben, vagy folytatódott az árak stagnálása.

Figyelembe véve ugyanakkor, hogy az egyéb lakáspiaci indikátorokban is stagnálás mutatkozott, nem lenne meglepő, ha az árak is hasonlóan viselkedtek volna. A lassulást azonban csak átmenetinek gondolják az OTP Bank elemzői, ami mögött valószínűleg kivárás állt, tekintetbe véve, hogy az elmúlt években nagyon kevés lakás épült, ami miatt mostanra jelentősen lecsökkent a minőségilakás-kínálat. Mivel 2016-ban jelentősen megugrott az építési engedélyek száma, ezért ezen lakások felépülésével jelentősen oldódhat majd ez a kínálati szűkösség.

Ma a legfrissebb, 2016. október–decemberi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal. Az MTI által idézett adatok szerint a múlt év szeptember–novemberében a foglalkoztatottak száma 142 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 4 millió 414 ezret. A munkanélküliek száma pedig 76 ezerrel, 208 ezerre csökkent a bázishoz képest.

kamatpolitika Fed MNB
Kapcsolódó cikkek