Magyar gazdaság

Egyre több spanyol dolgozik

A spanyol kormány szerint a korábban jelzett 17,6 százalék helyett 17 százalék alatt lehet idén a munkanélküliségi ráta Spanyolországban - közölte Luis de Guindos, spanyol gazdasági miniszter egy madridi fórumon.

Mintegy fél millió új munkahely létrehozásával számol az év végéig a spanyol kormány. Céljuk, hogy a ciklus végéig eaz ország elérje a 20 milliós foglalkoztatottságot. Luis de Guindos gazdasági miniszter szerint ha sikerül idén 17 százalék alá csökkenteni a munkanélküliséget, az 10 százalékpontos csökkenés a legrosszabb, 2013-as évhez képest, amikor mintegy 27 százalékos volt ez a ráta. 

 [caption id="" align="alignleft" width="600"]Spanyolország 17 százalék alá csökkenteni a munkanélküliséget - Fotó: AFP Spanyolország 17 százalék alá csökkenteni a munkanélküliséget - Fotó: AFP[/caption]

A miniszter elmondta azt is, hogy a spanyol kormány pénteki ülésén hagyja majd jóvá új makrogazdasági előrejelzését, amelyben változatlanul, 2,5 százalékon hagyja a várható éves gazdasági GDP-növekedést. A spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint Spanyolországban jelenleg 18,5 millió embernek van állása.  Spanyolországban a munkanélküliségi ráta tavaly 18,6 százalékos volt, 2015-ben 20,9 százalékon, 2014-ben pedig 23,7 százalékon állt. 

Amint arról beszámoltunk, Romániában is hasonlóan alakultak a munkanélküliségi adatok. A tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékponttal, 5,5 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az előző három hónaphoz mérten. A tavalyi negyedik negyedévben Románia aktív lakossága 8,879 millió volt, ebből 8,394 milliót tettek ki a foglalkoztatottak, az alkalmazottak számát 6,309 millióra becsülték. A statisztikai hivatal ez utóbbi két adatba beleszámolta a feketén dolgozókat, valamint azt a több mint 2 millió személyt, aki cégtulajdonos, egyéni vállalkozó, családban dolgozik bérmentesen, vagy mezőgazdasági munkát végez.

munkanélküliség Románia Luis de Guindos GDP-növekedés spanyol kormány
Kapcsolódó cikkek