Magyar gazdaság

Itt az első idei Fed kamatemelés, és jöhet még kettő

Az utóbbi hetek egyre meggyőzőbb adatai és a célzott jegybanki (Fed) nyilatkozatok nyomán szerdán megtette az első idei szigorító lépést a gazdaság állapotát egyre egységesebben megítélő nyíltpiaci bizottsága, s az irányadó kamatot negyed százalékponttal a 0,75-1,00 százalék közötti sávba tolta el.

A döntés ellen csak egy tag szavazott, aki inkább tartotta volna a kamatot. Új előrejelzést is kiadtak az ülésről, amelyen a regionális tartalékbankok elnökei is részt vettek. A decemberi előrejelzéshez képest érdemben nem változott a prognózis, idén 2,1 százalékos növekedés, kétszázalékos és 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható.

A kamatpálya sem módosult, vagyis idén még két emelés jöhet, s a döntéshozók tartják magukat ahhoz az ígéretükhöz, hogy csak fokozatosan emelnek, nehogy túlfékezzék a gazdaságot.  A közlemény szerint a jegybank eltűrné, hogy az infláció egy ideig a cél felett maradjon.

 

Szinte biztosra vehető viszont az ütközés Donald Trump elnökkel, aki legalább négyszázalékos bővülést és élénkülő exportot szeretne látni, de még a visszafogott szigorítás is erősítheti a dollárt. A várt kamatemelés után a dollár azonban gyengült, az államkötvényhozamok csökkentek és a tőzsdeindexek megugrottak.

A kamatemelési ciklus a tervezettnél később és vontatottabban indult meg a nagy recessziót követően 2015 decemberében. Részben a vártnál lassabban csökkenő munkanélküliségi és alig gyorsuló inflációs ráta, részben a nemzetközi folyamatok kiszámíthatatlansága miatt csak 2016 decemberében emelt újra a Fed, s 2017-re három emelést vetített előre. Ezt sem nagyon hitte eddig a piac, mint ahogy a múlt évre még 2015 decemberében becsült négy szigorító lépésben sem bízott. De a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékra süllyedt, lényegében a teljes foglalkoztatásnak megfelelő szintre, az infláció pedig a kétszázalékos célnál jár. A Fed számára fontosabb személyi fogyasztási kiadások (PCE) indexe megközelíti a célt, míg a szerdán közzétett februári fogyasztói árindex (CPI) már 2,7 százalékos, és az energiaáraktól és inflációtól szűrt magja is 2,2 százalékos.

alapkamat Donald Trump USA kamatemelés Fed kamatráta
Kapcsolódó cikkek