Magyar gazdaság

Varga: Felgyorsul az online számlázás előkészítése

Nem tervez új adókat bevezetni a kormány - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek adott interjújában.

A miniszter a lapnak elmondta: a kabinet inkább a feketegazdaság elleni fellépéssel növeli az állami bevételeket. Erre ó példa az online pénztárgépek és az ekáer bevezetése, amely intézkedések két-háromszáz milliárd forintnyi pluszbevételt eredményeztek.

Ugyancsak ezt a célt szolgálja a most kidolgozás alatt álló intézkedés a cégek számlázásának digitalizálására, és NAV-hoz bekötésére. Az idei évben az NGM felgyorsítja az online számlázás előkészítésére, ezt követően a vállalkozások fontosabb pénzügyi adatait is látja majd a

Mint azt korábban megírtuk: a hatályos szabályok szerint júliustól minden olyan számlát, amelynek áfatartalma meghaladja a százezer forintot, elektronikus úton továbbítani kell az adóhatóságnak. Azt egyelőre nem tudni, mit jelent majd a gyakorlatban ez a kötelezettség – jelenleg még csak elképzelések léteznek arról, miként működne az adóhatóság csodafegyverének nevezett rendszer. Korábban szakértők nem tartották elképzelhetetlennek, hogy csak a számla adatait kelljen beküldeni a hivatalnak egy megadott formátumban – úgy, mintha egy bevallást küldenénk be. Ennek a hátránya persze, hogy a visszaéléseket nehezebb vele szűrni: aki nem küld adatot, az nem látszik a rendszerben.

NAV feketegazdaság Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek