Drágul a román sertéshús
A Romániai Hústermelők Egyesülete (ARC) szerint a drágulást az okozta, hogy az utóbbi két évben megnövekedett a román sertéshús exportja. A kivitel főként a távol-keleti országok, Japán, Kína, Dél-Korea és Hongkong felé irányult. Az ARC közleménye szerint az Európai Bizottság márciusi ülésén a Gazdasági Tanács szakágazati megfigyelője is arra figyelmeztetett, hogy a húsárak 2017 második feléig tovább emelkednek.
[caption id="" align="alignleft" width="600"]
Jelentősen emelkedik a sertéshús ára áprilistól Romániában - fotó: AFP[/caption]Az ARC szakemberei szerint a megnövekedett kivitel miatt csökkent a romániai sertésállomány. Országos szinten a 20–50 kilogramm közötti állatok állománya 2,3 százalékkal kisebb, mint a korábbi években, míg a hízott, 50 és 80 kilogramm közötti egyedeké 1,1 százalékkal apadt. A tenyésztőknek azért van lehetőségük magasabb árat szabni, mert szűkös a kínálat. Az egyesület becslése szerint áprilisban a sertéslapocka ára 14–15 lej (1000 forint körül) lesz, míg a csont nélküli disznócombé 17–19 lej között ingadozik majd. A bárány és a kecskegida ára viszont nem emelkedik.
A romániai juhtenyésztői egyesületek szövetségének elnöke, Nicolae Cioranu a kolozsvári Krónikának azt mondta, hogy mivel csökkent az export, az árak a tavalyi szinten maradnak. Az élő bárány kilója 9–10 lej, a vágotté 18–22 lej. Cioranu úgy véli, a vágott bárányt 22–25 lejes áron kellene értékesíteni ahhoz, hogy a juhászok számára is kifizetődő legyen. Ennek igen kevés a valószínűsége, mivel húsvétra sok bárány kerül piacra.


