Magyar gazdaság

Kilencmilliárdos állami támogatás színházfelújításra

Egy sor, a Modern városok program keretében megvalósuló beruházásról, illetve a finanszírozásukról döntött a kormány. Ezekre összességében több mint 15 milliárd forintot fordítanak idén és a következő egy-két évben. A beruházások egy része kulturális intézményeket, más része turisztikai fejlesztéseket érint.

Az egyik ilyen a kecskeméti városháza felújításáról és turisztikai fejlesztéséről szól. A most megjelent határozat szerint a kormány a 2017-es költségvetés terhére legfeljebb 1,9 milliárd forint, a jövő évi terhére pedig 3,3 milliárd forint kötelezettséget vállal, vagyis csaknem 5,5 milliárd forint állami támogatást folyósít a 120 éves épület rendbetételéhez. A városháza külső felújítását idén november közepéig, a belsőt pedig 2018. augusztus végéig kell befejezni.

Ennél sokkal többet fordítanak a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciójára: az idén 680 milliót biztosítanak a központi költségvetésből, jövőre négymilliárdot, 2019-ben pedig 4,55 milliárdot kell betervezni a büdzsébe. A debreceni Csokonai Színház felújítása érdekében 252,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a kormány.

A zalaegerszegi Alsóerdő komplex megújítását, új turisztikai vonzerők létrehozását szolgáló sport- és rekreációs központ kialakításának pénzügyi részleteiről döntöttek. Idén 739 milliót, jövőre pedig 610,7 millió forintot biztosítanak a beruházáshoz központi forrásból. Nyíregyházán is egy turisztikai fejlesztés támogatnak. A Sóstó fejlesztési program keretében egy négycsillagos szálloda fejlesztéséhez idén 2,9 milliárd forintot biztosítanak.

A Modern városok program gyakorlatilag minden megyét érint, keretében összességében több százmilliárd forinttal támogat a kormány különböző beruházásokat. Legutóbb salgótarjáni beruházások támogatásáról állapodott meg a miniszterelnök és a város polgármestere.

modern városok felújítás költségvetés
Kapcsolódó cikkek