Magyar gazdaság

Rábólintott a KT a költségvetésre: jövőre is nagyarányú béremelkedés várható

Elfogadta a Költségvetési Tanács a Nemzetgazdasági minisztérium által készített jövő évi költségvetési tervezetet.

Az államadósság idei évre tervezett 71,4 százalékról 2018. év végére 69,5 százalékra mérséklődik. A kormány tervezetét értékelő Költségvetési Tanács (KT) szerint az 1,9 százalékpontos csökkenés azt jelenti, hogy az államadósság-szabály akkor is teljesül, ha a – az ismertetett kockázatok bekövetkezése miatt – elmarad a 4,3 százalékos várakozástól.

A 2018. évi központi költségvetési törvényjavaslat tervezete szerint a gazdasági növekedést elsősorban a háztartások fogyasztása segíti, amely 4,6 százalékkal nő, illetve a bruttó állóeszköz felhalmozás, ami 12,9 százalékkal bővül, 20 százalékra emelve a beruházási rátát. A kormány várakozása szerint a foglalkoztatás is tovább bővül, összesen 1,8 százalékkal, ezen belül a versenyszférában foglalkoztatottaké 2,6 százalékkal, míg a közszférában 1,6 százalékkal csökken. Emellett a bérnövekedés dinamikus, éves szinten bruttó 8,8 százalékos emelkedésével is számolnak. Ebből adódóan e központi költségvetés bevételi sorában a személyi jövedelemadó előirányzata 9,3 százalékkal nő az idei évihez képest. Viszont 220 milliárd kiesést hoz majd a szociális hozzájárulás további 0,8 százalékos mérséklése, és 40 százalékkal kisebb társasági adóbevételt várnak a közteher csökkentése miatt. Ugyanakkor a fogyasztás bővülése és a feketegazdaság további visszaszorítása nyomán az általános forgalmi előirányzata 8 százalékos – összegében 289 milliárd forint – növekményt tartalmaz.

A KT becslése szerint az internetszolgáltatás áfakulcsának csökkentése 25 milliárd forint, a hal áfájának csökkentése 4 milliárd forint értékű adókiengedést jelent. Jelentősebb kiadások között említi a tanács, hogy tovább nőnek 2018-ban a honvédelmi és egészségügyi kiadások is. Kedvezőnek ítélték, hogy a​ tervezet az előre nem várt kockázatok kivédésére ismételten többféle, szabályozottan felhasználható tartalékot képez. A fejezeteknél elkülönítendő stabilitási tartalék mellett az – előző évi előirányzattal azonos összegben – az Országvédelmi Alapban 60 milliárd forint, a Rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékában 110 milliárd forint áll rendelkezésre. A tanács összességében nem tapasztalt olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák a dokumentummal kapcsolatban az egyet nem értés jelzését.

Dénes Zoltán-->

KT gazdaság költségvetés
Kapcsolódó cikkek