Magyar gazdaság

A vártnál rosszabbul teljesített a horvát gazdaság

Az elemzői várakozásnál lassabb ütemben, 2,5 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) szerdán.

Az elemzők 3,1 százalékos első negyedévi növekedést vártak. Ez a tizedik negyedév egymást követően, hogy nőtt a Lassabb ütemben, mint az ezt megelőző negyedévben, amikor 3,4 százalék volt, a leggyorsabb 2008 első negyedévéhez képest. A 2,5 százalékos ugyanakkor a legalacsonyabb 2015 negyedik negyedévéhez viszonyítva. A jelentés szerint a gazdasági növekedés a fogyasztás és bővülésének köszönhető, míg a külföldi kereslet csökkenése negatívan hatott a GDP-re.

Elemzők szerint a Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor hatással volt a gazdasági mutatókra. Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát. A vállalat adósságállománya ez év március 31-én meghaladta a 40 milliárd kunát (1663 milliárd forint). A konszernben elmaradtak a tervezett beruházások és csökkent a háztartások fogyasztása a várható elbocsátások miatt.

A szakértők mindazonáltal úgy vélték: számos pozitív tényező enyhítheti ebben az évben az Agrokor negatív hatását a GDP-re. Ide sorolták a várható turisztikai rekorderedményeket, az árukivitel emelkedését, az uniós támogatások nagyobb lehívását és a külföldi befektetések növekedését.

GDP Agrokor horvát export
Kapcsolódó cikkek