Magyar gazdaság

Növekedett a GDP a cseheknél

Csehországban éves összehasonlításban az első negyedévben 2,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék (GDP). A tavalyi utolsó negyedévben ez a mutató 1,9 százalék volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

Negyedéves összehasonlításban a január-márciusi időszakban 1,3 százalékos volt a A szakértők alacsonyabb gazdasági növekedéssel számoltak. A többségi előrejelzés 2,3 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. (Magyarország is rácáfolt az elemzői várakozásokra.)

A statisztikusok szerint az első negyedév vártnál jobb eredménye elsősorban a cseh termékek iránti egyre növekvő külföldi keresletnek köszönhető, amelyet felerősített a háztartások szintén folyamatos emelkedő fogyasztása. (Az egész régió a vártnál jobban teljesített!)

Az előzetes becslések alapján megállapítható, hogy a gazdasági ágazatok többségében növekedés volt, ez egyaránt érvényes a feldolgozóiparra és a szolgáltatásokra is – olvasható a Cseh Statisztikai Hivatal közleményében. Egybehangzó elemzői vélemények szerint az első negyedévi jó eredmény azt vetíti előre, hogy az idei GDP-növekedés Csehországban a vártnál magasabb szinten, valószínűleg három százalék körül fog alakulni.

GDP hivatal cseh
Kapcsolódó cikkek