Magyar gazdaság

Az adószakértőket is utoléri a digitalizáció

Ha az autóipar úgy fejlődött volna, mint az IT-szektor, akkor az autóknak jelenleg 300 ezer km/h-val kellene közlekedniük – közölte Herich György.

Ha az autóipar úgy fejlődött volna, mint az IT-szektor, akkor az autóknak jelenleg 300 ezer km/h-val kellene közlekedniük és nem kerülhetnének többe 4 eurónál – szemléltette az IT-szektor exponenciális fejlődési görbéjét Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) elnöke megnyitó beszédében az Adózás Európában című nemzetközi adókonferencián, amelynek témája a digitális revolúció és a nemzetközi adótrendek. Hozzátette, hogy ezzel szemben az autók még mindig csak horizontálisan közlekednek, és ráadásul olykor még ütköznek is egymással – messze nem fejlődött úgy az ágazat, mint az IT-szektor.

Úgy véli, hogy a magyar gazdaság versenyképes, amit a makroszámok mellett megerősít szerinte, hogy több külföldi befektető érdeklődik a magyar beruházási lehetőségekről. Ugyanakkor a magyar adórendszer reformokra szorul, ezért több javaslatot is megfogalmazott: szerinte többek között erősíteni kellene az adódiplomáciát, a tao területén is változtatásokra van szükség, ahogy a helyi adórendszert is át kellene alakítani – a helyi iparűzési adót például megszüntetné, és inkább a társasági adókulcson emelne.

A digitalizációra sokan azt mondják, hogy ez a negyedik ipari forradalom, ami idővel mindent elér, elég csak az jogszabályok elérhetőségére gondolni: eleinte csak a közlönyökre támaszkodhattak, majd jöttek a cd jogtárak, azonban ezek az információk ma már ingyenesen elérhetőek az online jogtárakon.

Mindenkit utolér a digitalizáció

Elmondta, hogy az adószakértők, adótanácsadók könnyedén kiszorulhatnak a piacról, amennyiben nem tudnak lépést tartani a digitalizációval. Szerinte ugyanis amennyiben ilyen ütemben halad tovább a digitalizáció, felmerül a szakmájuk megszűnésének kockázata is. Mert, ha a könyvelést bekötik az adóhatósághoz, akkor onnan már csak egy lépés, hogy az adóhatóság által biztosított szoftver elvégezze a könyvelést. Idén az adóhivatal már elkészítette a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallását.

A digitalizáció Herich György szerint nem állítható meg a pénzügyi-számviteli szakmákban sem, amit ugyanis digitalizálni lehet, az digitalizálva lesz. Úgy véli, ez rengeteg kockázatot hoz magával, azonban „a legnagyobb kockázat az, ha kimaradunk belőle”.

adókonferencia Adózás Európában Herich György adózás
Kapcsolódó cikkek