Magyar gazdaság

Legfeljebb a kilátásainkat javíthatja a Moody’s

Előreláthatóan nem változtat pénteken a Moody’s a magyar adósbesoroláson, a lapunk által megkérdezett szakértők szerint legfeljebb a jelenlegi „stabil kilátás” javulhat pozitívra.

Előreláthatóan nem változtat pénteken a Moody’s a magyar adósbesoroláson, a lapunk által megkérdezett szakértők szerint legfeljebb a jelenlegi „stabil kilátás” javulhat pozitívra. Holnap vizsgálja felül a magyar adósságosztályzatot a Moody’s Investors Service. A hitelminősítő tavaly novemberben emelt minket befektetésre ajánlott Baa3 kategóriába, amelyhez stabil kilátást társított. Elemzői várakozások szerint pénteken a Moody’s nem emeli a magyar adósosztályzatot magasabb kategóriába, de nem elképzelhetetlen, hogy a kilátásainkat javítja.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak úgy fogalmazott: kategóriaemelés nem lesz, de nem kizárt, hogy a kilátásainkat stabilról pozitívra javítják. Ez annak ellenére elképzelhető a szakértő szerint, hogy nem teljesítettük azokat a feltételeket, amelyeket a hitelminősítő elvár a változtatásért. Virovácz szerint hiába jött jó első negyedéves GDP-adat, nem stabil a hazai a felminősítéshez szükséges strukturális reformok sem indultak be. Hozzátette: bővülnek ugyan a beruházások, de ezek nagyban függenek az uniós forrásoktól, amelyek mértéke bizonytalanná válik 2020 után. Hangsúlyozta: egy éven belül választások lesznek: kérdés, mennyire tartja a kormány a fiskális szigort. Virovácz szerint legfeljebb 2018 végén nyúlhat hozzá a Moody’s az adósbesorolásunkhoz.

Az elemző hangsúlyozta: a piac jelenleg is magasabban árazza a magyar eszközöket, mint amilyen a besorolásunk. A csődkockázati felár (CDS) 110 pont körül áll, hasonló értékük a 2-3 kategóriával jobb besorolású országoknak van. Ennek az az oka Virovácz szerint, hogy a mennyiségi lazító programok miatt globális likviditásbőség van, ilyenkor pedig növekszik a kockázatvállalási kedv. Ezért kedvelnek minket a befektetők: relatíve kockázatosabbak vagyunk úgy, hogy közben politikailag, gazdaságilag is stabilak.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank senior elemzője negyven százalékra tette annak valószínűségét, hogy javítanak a kilátásainkon. Szerinte az államadósság-ráta hiába csökken, még mindig túl magas a kedvezőbb besoroláshoz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem is annyira fontos a hitelminősítők véleménye, miután 2008-ban hitelüket vesztették, és mára csak egy „múltbéli rendszer relikviái”. Blahó szerint is fontosabb a piac ítélete, bár az alacsony CDS-mutatóról azt mondta: a globális jó hangulat következménye, amely átgyűrűzött a régióba. A jó első negyedéves GDP-adat, a jó fogyasztási adatok, a stabil állampapír-kereslet ugyanakkor megerősíti a helyünket a befektetésre ajánlott kategóriában.

A kilátásjavítás pozitív hatással lenne a hazai részvény- és állampapírpiacra, valamint a forintárfolyamra is – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Ez esetben elképzelhető, hogy a 305-ös szintig erősödik a forint az euróval szemben, és akár több hétig a 305–308 közötti sávban marad – vélte. Ez még a jegybank komfortzónáján belül van, a 305-ös szint átlépésekor lehetséges szóbeli intervenció az MNB részéről. Az elemző hozzátette: a 300-as szint átlépése esetén lenne realitása, hogy a jegybank a szóbeli beavatkozáson kívül konkrét eszközökkel is éljen.

hitelminősítés Moody's Moody’s Investors Service
Kapcsolódó cikkek