Magyar gazdaság

Magyarország vezeti az Európai Unió építőiparát

Mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében csökkent májusban az építőipar termelése az előző hónaphoz képest – mutatják az Eurostat előzetes adatai.

Az unió statisztikai hivatala szerdán közölte, hogy első becslése szerint, szezonálisan kiigazítva, az euróövezetben 0,7 százalékkal, az EU 28 tagállamában pedig 1,1 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása májusban.

Áprilisban, havi összevetésben, az eurózónában még 0,3 százalékos, az unió egészében pedig 0,2 százalékos növekedést regisztráltak.

Éves szinten májusban az euróövezetben 2,6 százalékkal, míg az unióban 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

Az Eurostat adatai szerint a legnagyobb mértékben Magyarországon bővült az építőipari termelés májusban, a növekedés áprilishoz képest 7,6 százalék, tavaly májushoz viszonyítva pedig 35,3 százalék volt.

Havi összevetésben 3,6 százalékkal Bulgária áll a második helyen, megelőzve Olaszországot, ahol 2,7 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása májusban. Éves összehasonlításban is Bulgária követi Magyarországot, 11,9 százalékos növekedéssel.

Havi szinten a legnagyobb csökkenést Szlovéniából, Svédországból és Szlovákiából jelentették, ahol 10,6 százalékkal, 7,1 százalékkal, illetve 4,9 százalékkal esett vissza a termelés májusban. Éves összevetésben a legnagyobb csökkenést Romániában regisztrálták (-16,7 százalék), majd Spanyolország (-5,6 százalék) és Szlovákia (-2,1 százalék) következik.

A statisztika hiányos, mert 11 országból nem érkeztek májusi adatok.

Eurostat építőipar
Kapcsolódó cikkek