Magyar gazdaság

Elemzők szerint jobb lehet a GDP a tavalyinál

A gazdaság ugyan továbbra is bővül, azonban a második negyedévben a növekedés üteme némileg eshetett az első három hónapéhoz képest.

A gazdaság ugyan továbbra is bővül, azonban a második negyedévben a növekedés üteme némileg eshetett az első három hónapéhoz képest. Az első negyedévben ugyanis 4,2 százalékkal nőtt a az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva, most viszont a Világgazdaság által megkérdezett elemzők szerint átlagosan 3,58 százalékos növekedés várható a második negyedévben.

Az elemzői vélemények között aránylag nagy eltérés van: a becsült adatoknál az átlagtól való átlagos eltérés (szórás) 42 százalékos. „Sok függ a fogyasztástól és a kiskereskedelmi forgalomtól is” – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank makroelemzője. A év eleji adathoz képest várható visszaesés azonban még mindig kielégítő emelkedést mutat a tavalyi évhez képest.

Más véleményen van Ürmössy Gergely, aki szerint az év eleji lendületet a második negyedévben is megtartja a gazdaság. Az Erste Bank elemzője szerint 4 százalékos növekedésre lehet számítani, ami kisebb visszalépés az első negyedéves 4,2 százalékhoz képest. A tartós növekedést az építőipar fellendülésére, az ipari termelés felfutására, valamint a szolgáltató szektor erősödésére alapozza az elemző. Emellett a háztartások felfutó fogyasztása (a korábban már említett kiskereskedelmi forgalom) és a beruházások bővülése is erősen megtámogatja a GDP-növekedést. „Az első negyedévhez képest látható esésben szerepet játszik a bázishatás, de az idén a mezőgazdaság is majdnem stagnál” – mondta kérdésünkre Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője.

Derűlátóbbak az elemzők az év végi adattal kapcsolatban: a konszenzus 3,66 százalékos növekedést mutat. Az ünnepek közeledtével ugyanis rendre felfut a kiskereskedelmi forgalom, így ez az idén is segítheti a gazdasági növekedést. Tehát várhatóan több pénzük lesz az embereknek, amit valószínűleg el is költenek karácsonyi ajándékokra. A bővülése és a keresetek növekedése (sok ágazatban két számjegyű volt a jövedelemnövekedés) szintén segíti a GDP-növekedést.

Lényeges itt megemlíteni a frissen átadott Apollo abroncsgyárat is, amely az idei év egyik legjelentősebb beruházása volt, ez ráadásul az ipari termelésnek is jelentős lökést adhat az év második felében, és a GDP növekedéséhez is nagyban hozzájárul.

Kapcsolódó cikkek