Magyar gazdaság

Iránymutatásra számítanak a befektetők a nagy jegybankok vezetőitől

Jackson Hole-ra figyelnek a héten a piacok, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor Mario Draghi és Janet Yellen jegybankelnököktől nem várható érdemi információ a monetáris politika jövőjével kapcsolatban.

Csütörtökön ülnek össze a világ vezető jegybankárai, pénzügyminiszterei és elismert gazdasági szakemberei a wyomingi Jackson Hole-ban. A szimpóziumot 1978 óta minden évben megrendezi az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kansasi szervezete. A tanácskozáson a résztvevők a globális monetáris trendeket és intézkedéseket vitatják meg, az elhangzottak minden eszközosztályt, így részvények, kötvények és devizák árfolyamát és érinthetik. Többször fordult elő, hogy a Jackson Hole-i szimpóziumon beszéltek először nagy horderejű lépésekről, a Fed a mennyiségi lazító (QE) program több lépcsőjét is a tanácskozáson jelentette be.

A pénzügyi világ most arra figyel, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke és Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke miről beszél majd. A szakértők többsége azonban arra számít, hogy a két jegybankelnök érdemi információval nem szolgál majd a monetáris politikák várható alakulásáról. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak úgy fogalmazott: meglepő lenne, ha bármit elárulnának, szerinte csak „madártávlatból” beszélnek majd a tervekről.

Janet Yellen és Mario Draghi jegybankelnökök aligha árulnak el bármit is a konferencián.
Forrás: AFP

Az EKB lazító programja kapcsán több bizonytalanság van: hiába érkeztek biztató adatok az euróövezet gazdasági bővüléséről, az infláció nem akar a jegybank 2 százalékos célja fölött megragadni. Az inflációs nyomás hiánya miatt az EKB egyelőre annyit árult el a programról: decemberig biztosan tart még, és leghamarabb a szeptember 7-i kamatdöntő ülésen foglalkoznak majd a csomag jövőjével. Virovácz Péter hangsúlyozta: nem is a Jackson Hole-i szimpóziumon kell beszámolnia Draghinak a programról, szerinte az EKB még nem is készült el a meghosszabbítás vagy a kivezetés lehetséges forgatókönyveinek elemzésével. Addig pedig a jegybankelnök kényesen ügyel majd arra, hogy ne ijessze meg a piacokat. Az ING elemzése szerint 80 százalékos valószínűséggel ősszel azt jelentik majd be, hogy 6-9 hónappal meghosszabbítják a programot. Ha akkor erős lesz az euró árfolyama, akkor nyílt végű lesz a hosszabbítás, tehát nem jelentik be a záródátumot, ellenkező esetben előreláthatólag meghatároznak majd egy záró időpontot.

Janet Yellentől sem számít a piac nagy horderejű nyilatkozatra. A Fed elnökének arra kellene választ adnia, hogy mikor kezdi el leépíteni a Fed a válság után 4500 milliárd dollárra duzzasztott mérlegét. Az amerikai gazdasági teljesítmény biztató, ám ott is az infláció ad okot fejfájásra: a rekordalacsony munkanélküliség ellenére ugyanis továbbra sincs megfelelő bérdinamika, így egyelőre inflációs nyomás sincs. Virovácz szerint Yellennek arról kellene meggyőznie a piacokat, hogy az inflációs nyomás hiánya csak átmeneti, és hamarosan erőre kap a fogyasztói áremelkedés. Ennek ellenére úgy véli: az elnök nem szolgál majd érdemi információval. Virovácz 50 százalék fölé tette az idei harmadik kamatemelés esélyét. Az elemző emlékeztetett arra is, hogy ideje számot adni arról, mi várható az amerikai államadósság-plafon esedékes emelésével kapcsolatban. Ha a törvényhozás nem emeli meg a plafont, megint kormányzati leállás következhet, ami megzavarja a piacokat, és gazdasági lassulást okoz. Ezzel pedig még kevesebb indoka lenne a Fednek még egy idei kamatemelésre.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek