Magyar gazdaság

Tetszik a németeknek, ami Franciaországban történik

Elismerően nyilatkozott a francia munkajogi reform tervezetéről a német külügyminiszter. 

Sigmar Gabriel részt vett Emmanuel Macron francia államfő meghívására a párizsi kormány szerdai ülésén, ami után meglehetősen elismerően nyilatkozott a francia munkajogi reform tervezetéről.

Lenyűgözött az, amit hallottam a reformról, amelyet Franciaország készít elő a szociális párbeszéd terén

– mondta a német diplomácia vezetője a francia kormányülést követően. Ez előtt előtt mintegy félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron államfővel. Biztos vagyok abban, hogy ez segíteni fogja önöket abban, hogy erősebbé váljanak gazdasági és szociális téren – tette hozzá.

Sigmar Gabriel Forrás: AFP

A rugalmasabbá tételét célzó reform Emmanuel Macron egyik legfőbb választási ígérete volt a több mint egy évtizede 10 százalékon stagnáló csökkentésére. A nemzetgyűlés augusztus elején szavazta meg azt a törvényt, amely alapján a kormány rendeleti úton, parlamenti vita nélkül módosíthatja a munkatörvénykönyvét.

A közvélemény csütörtök ismerheti meg a rendeletek részleteit, amelyekről június óta folynak az egyeztetések a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel. A rendeleteket a szeptember 18-án kezdődő hét kormányülésén fogadja el a francia kormány, az intézkedések szeptember 25. körül, a hivatalos közlönyben való megjelenéssel lépnek életbe.

Sigmar Gabriel „szép hagyománynak” nevezte, hogy Franciaország és Németország kölcsönösen meghívja a kormánytagokat a másik ország kormányüléseire.

Úgy döntöttük, hogy folytatjuk ezt a hagyományt

- hangsúlyozta.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint ez volt a negyedik alkalom, hogy egy német kormánytag részt vett a francia kormányülésen. A német külügyminiszter azt is üdvözölte, hogy Franciaország a kiküldött munkavállalók európai direktívájának reformjára javaslatot tett.

Helyes, hogy a belső piacon nem versenyzünk mindig a legalacsonyabb fizetésekért (...) Mindenki számára fair Európára van szükség

- fogalmazott. Francia kollegájával, Jean-Yves le Driannal folytatott megbeszélését illetően a német diplomácia vezetője örömét fejezte ki, hogy Párizs és Berlin azonos véleményen van a menekültek helyzetének, a migrációs válság és az észak-koreai rakétakísérletek kérdésében.

Nagyon örülök ennek az egyetértésnek, amelyet érzek kettőnk között, mindig ugyanazon a hullámhosszon vagyunk

- mondta a külügyminiszter. Sigmar Gabriel úgy ítélte meg, hogy Európának „a világszíntéren aktívabb szereplővé kell válnia. Az állampolgárok azt is elvárják, hogy Európa függetlenebb és magabiztosabb legyen” – fűzte hozzá, mielőtt francia kollegáját meghívta Berlinbe egy német kormányülésre.

Jean-Yves Le Drian kijelentette, hogy „a francia-német motor újraindul”, a két ország közötti együttműködési szellem „nagyon erős és stabil”, ami lehetővé teszi, hogy Párizs és Berlin „együtt lehessen Európa újraalapításának a szereplője”.

Francia munkajog munkareform
Kapcsolódó cikkek