Magyar gazdaság

Athénnak még bizonyítania kell

Görögország ragaszkodik ahhoz, hogy már nincs szüksége újabb mentőcsomagra, külső segítség nélkül is megáll a gazdaság a lábán. Ezt azonban még a hitelezőknek is el kell hinniük.

Görögországnak 2018 augusz­tusában elméletileg lehetősége lenne kiszállni a nemzetközi mentőprogramból, lejár ugyanis az aktuális – 2010 óta a harmadik – hitelmegállapodás. Ha az ország nem kér újabb mentőcsomagot, bizonyítania kell az eurócsoport ellenőrzésén, hogy haladnak a reformok, és időben visszafizetik a hiteleket. Athén ezért azon dolgozik, hogy minél gyorsabban fellendítse a gazdasági növekedést. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szeptember végén arra kérte a kormányát, hogy novemberre a reformok 80 százalékát zárják le. Október 23-án a Görögországot szemmel tartó auditorok beszámolót tartanak a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), az Európai Bizottságnak és az ­Európai Központi Banknak.

Forrás: AFP

Az anyagi támogatást biztosító Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) biztosai pedig visszatérnek Athénba végrehajtani a szükséges ellenőrzéseket. Görögország szempontjából bizakodásra adhat okot, hogy kevés pénzügyi kötelezettsége lesz a következő években, ahogy az is, hogy a jövő nyárig a kormány újabb adósságkönnyítési intézkedéseket ígért. Ezenkívül a tervezett pénztartalék felépítése is kedvezne az államnak likviditási szempontból.

Mindezt azonban korántsem könnyű feladat megvalósítani: kötvények kibocsátására lesz szükség, valamint a privatizációs folyamatok élénkítésére, amivel a közelmúltban már meggyűlt a görögök baja. Az év elején például az athéni repülőtér 30 százalékának eladását jegelte a görög kormány, mert nem akarták, hogy a tranzakcióval sértsék a hongkongi AIA céggel kötött koncessziós szerződést.

A ­gazdaság a második negyedévben éves összevetésben mindössze 0,8 százalékkal bővült, az első negyedévben pedig 0,4 százalékos volt az ütem, ezek a számok azt mutatják, hogy Görögország még csak az első lépéseket tette meg a felépülés útján. Reformokra lenne szükség a külföldi befektetők vonzására, ezeknek a kivitelezésével azonban lassan haladnak. Ráadásul a görög államkötvények hozama sem csökkent azóta, hogy július 25-én, három év után először, bocsátottak piacra állampapírokat. A görög 10 éves állampapírok hozama pénteken 0,03 bázispontos csökkenés mellett 5,54 százalékon állt.

Athanasios Vamvakidis, a Bank of America Merrill Lynch londoni stratégája azt valószínűsíti, hogy Görögország egy év múlva kénytelen lesz új megállapodást kötni a hitelezőivel, „amely hasonló lesz a korábbi programhoz, csak a neve változik”.

hitelezők Görögország athén
Kapcsolódó cikkek