Magyar gazdaság

Nem kegyelmeznek a startupok: a fitneszipart is letarolják

Sosem látott magasságokba szökött fel a fitnesszel kapcsolatos startupok forrásbevonása, csak idén 153 milliárd forintot szereztek a terveik megvalósítására.

Sosem látott magasságokba szökött fel a fitnesszel kapcsolatos startupok forrásbevonása, csak idén 153 milliárd forintot (580 millió dollár) szereztek a terveik megvalósítására – olvasható a CB Insights összeállításában. A teljes összeg persze ennél sokkal nagyobb, mintegy 449 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárt tudtak összeszedni vállalkozásaik felfuttatására.

A startupok okosruházattal, háromdimenziós modellezéssel, kiterjesztett és virtuális valóságot megvalósító alkalmazásokkal mennek neki a hagyományos sportiparnak. A mobil- és felhő­alapú megoldások, a hordható kütyük és az önkiszolgáló platformok terjedése már korábban is nagy nyomást helyezett a hagyományos gyártókra, a szembenállás a fejlesztésekre jutó összegek növekedésével mostanra kiéleződni látszik.

A fitnesszel foglalkozó újító vállalkozások tíz kategóriába sorolhatók be. A legnagyobb összeget bevonzó kategória az okosruha és -kiegészítő eszközöké, közülük a legnagyobb az Athos Works, amely mintegy 13 milliárd forintnyi tőkére tett szert. A kínai Huami Technology több mint 9 milliárd forintot vonzott eddig be, ráadásul az okoseszközöket forgalmazó cég a korábban etalonnak szá­mító Fitbitet is megelőzte az eladásokban.

A fitneszszoftve­rek is jelentős erőt kép­vi­sel­nek, elsősorban az edzőtermi bérleteket kezelő, a számlázó és a belépők árazását végző alkalmazások népszerűek. A harmadik legnagyobb kategória az önkiszolgáló edzésprogramokat kínáló cégeké. Közülük a Peloton Inter­active (képünkön) megoldása emelkedik ki, amely közel 115 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollár tőkét vonzott be, amivel a legsikeresebb startupok közé került, a céget egy lapon emlegetik az Uberrel, a Xiaomivel és az Airbnb-vel. A többi kategóriában is találhatók nagy sikerrel kecsegtető vállalkozások, azonban egy-két kivételtől eltekintve ezeknél a legsikeresebbek is „csupán” 1-2 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárt szedtek eddig össze ötleteik megvalósítására.

startup fitness okosruházat
Kapcsolódó cikkek