Magyar gazdaság

Nincs szó az adósság átvállalásáról

Sürgős segítség híján leállhat a csődbe jutott Puerto Rico kormányzatának működése.

November elsején teljesen leállhat a Puerto Ricó-i kormányzat működése, így a Maria hurrikán utáni helyreállítási munkálatok is, ha az amerikai kongresszustól nem kapnak több milliárd dolláros támogatást – figyelmeztetett Raul Maldonado pénzügyminiszter. Az Egyesült Államok társult tagja májusban jelentett csődöt, mert nem tud megbirkózni 74 milliárd dolláros adósságával, aminél többel csak három szövetségi állam rendelkezik: Kalifornia, New York és Massachusetts.

A helyi kormányzatnak mindössze 1,6 milliárd dollár állt a rendelkezésére, amikor a Maria szeptember 20-án lecsapott a szigetre. Ez a pénz lassan elfogy, és a súlyos károk miatt Maldonado arra számít, hogy még legalább egy hónapig nem lesznek a kormányzatnak áfabevételei. A miniszter 6-8 milliárd dollárt remél a kongresszustól, hogy pár hónapig működőképes maradjon a kormányzat.

A hurrikán majdnem akkora kárt okozott, mint az állam éves GDP-je. Forrás: AFP

Donald Trump amerikai elnök már kért szerdán egy 29 milliárdos segélycsomagot a kongresszustól Puerto Rico számára – 13 milliárdot az azonnali segítségre, 16-ot pedig a sziget államadóssága egy részének a finanszírozására –, valamint 13 milliárdot a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökségnek (FEMA), erről várhatóan még a héten szavaznak. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője az újjáépítést összekötné az államadósság rendezésével. Ezt Trump is felvetette kedden a Fox Newsnak adott interjúban.

Az adósságuk egész struktúráját át kell tekintenünk. Rengeteg pénzzel tartoznak az önök Wall Street-i barátainak, és azt el fogjuk törölni. Ez fog történni – ennek búcsút mondhatnak

– jelentette ki az elnök, és szavaival valóságos lavinát indított el. Szerdán a Puerto Ricó-i kötvények árfolyama zuhanni kezdett, a kamatuk pedig 18 százalékosról 21 százalékosra ugrott, és Mick Mulvaney-nek, a Fehér Ház költségvetési igazgatójának kellett közbelépnie, hogy megnyugtassa a piacokat. Nem kell szó szerint venni az elnök szavait, mondta, és közölte, hogy Washington nem fogja átvállalni Puerto Rico adósságát.

Puerto Rico két éve késedelmesen fizeti az adósságait, hogy elkerülje a költségvetési kiadások drákói szigorítását, mert a helyi kormányzat attól tartott, hogy az újabb csapást mérne az egyébként is zsugorodó gazdaságra – emlékeztetett a Bloomberg. A Puerto Ricó-i 2006 óta egyetlen évtől, 2012-től eltekintve folyamatosan zsugorodik, 2016-ban például 1,1 százalékos volt a csökkenés. A kormányzat májusban csődeljárást kért önmaga ellen, de Ricardo Rossello kormányzó szerdán megerősítette: Trump véleményével ellentétben az állam teljesíti a kötelezettségeit.

A Moody’s Analytics becslése szerint a szigeten 95 milliárd dolláros károkat okozott a hurrikán – majdnem annyit, mint az állam éves GDP-je (a legutolsó adat 2015-ös, akkor a nemzeti össztermék 103,1 milliárd dollárt tett ki).

A legóvatosabb számítások szerint is több mint százezer lakóépület semmisült meg, az elektromos vezetékek 80 százaléka leszakadt, a sziget felében használhatatlanná vált a víz- és a szennyvízhálózat, 90 százalékán nem működik a telekommunikáció, emellett egész utak szakadtak be a 3,4 millió lakosú államban, ahol a népesség fele egyébként is a szegénységi küszöb alatt él.

Donald Trump Maria hurrikán csőd Puerto Rico
Kapcsolódó cikkek