Magyar gazdaság

Budapestre érkezik a V4-es startupok krémje

Több millió eurónyi ügyletet kötöttek az idén az innovatív magyarországi cégek a különböző infokommunikációs szakkiállításokon – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese.

Az IKT Exportakadémián tartott előadásában hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a különböző szakkiállításokon való részvétel. Az elmúlt időszakból tudna néhány példát mondani?

A vállalkozásoknak kiváló lehetőséget nyújtanak a kiállítások termékeik, szolgáltatásaik pozicionálására, a fogyasztói trendek megismerésére, nemzetközi partnerkapcsolataik kiépítésére. Ennek jegyében Magyarország az elmúlt időszakban az információs és kommunikációs technológiák (IKT) szektorához köthető minden jelentős kiállításon képviseltette magát. Részt vettünk például az IT Weeken Japánban, a barcelonai Mobile World Congressen, a dubaji Gitexen. Ott voltunk Európa legnagyobb IKT-fókuszú szakkiállításán, a CeBIT-en, ahol 400 négyzetméteres nemzeti standon mutatkozhatott be 21 innovatív projektgazda.

Kun Gábor szerint nagyok a lehetőségek a magyarországi IT-szektorban
Fotós: Móricz-Sabján Simon

Milyen eredményeket értek el a kiállításokon?

Úgy gondolom, az idei CeBIT hatalmas sikerrel zárult, hiszen közel 1600 üzleti tárgyalást folytattak le a magyar cégek. Mintegy 170 ezer eurónyi üzletet kötöttek a helyszínen, és további 3,5 millió euró értékben várnak megállapodásokat a következő egy évre. A legutóbbi Gitexen hét kiállítóval vettünk részt, ennek eredményeként közel egymillió dollár értékben várhatók üzletkötések. Az alapos felkészülés persze elengedhetetlen a sikeres megjelenéshez.

Mekkora lehetőségek vannak a magyarországi informatikai termékekben, szolgáltatásokban?

Magának a szektornak a potenciálja is óriási, a világszínvonalú magyar termékek és szolgáltatások pedig könnyen megtalálják a piaci lehetőségeket. A kereskedőháznak az a feladata, hogy minden segítséget megadjon számukra az exportsikerek eléréséhez.

Milyen kiállításokat terveznek még az idén?

Ki kell emelni a Kína és a közép- és kelet-európai régió országai közötti együttműködés érdekében szervezett hatodik kormányfői csúcstalálkozót. Ami pedig az IKT-szektort illeti, Magyarország V4-es elnökségéhez kapcsolódóan együttműködő partnereinkkel megszervezzük december 1-jén az első Visegrad in the Ring nevű startupversenyt Budapesten, a Várkert Bazárban. Rendhagyó esemény lesz, hiszen a meghívott nagyvállalatok képviselői egy bokszringben állva a gyakorlati életből vetnek fel megoldandó problémákat és kihívásokat, amelyekre a térség innovatív projektgazdái igyekeznek megoldásokat javasolni.

startup Magyar Nemzeti Kereskedőház kun gábor interjú külkereskedelem MNKH
Kapcsolódó cikkek