Magyar gazdaság

Londonnak hiányoznának legjobban az uniós munkavállalók

Aránytalanul nagy károkat okozna London számára, ha felére csökkenne a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok száma, a fővárosban ugyanis a legmagasabb az arányuk – figyelmeztetett a PricewaterhouseCoopers pénzügyi tanácsadó. A londoni székhelyű cég szerint elsősorban az élelmiszer- és az építőipar, a vendéglátás és a raktározás függ az uniós munkavállalóktól.

A brit gazdaságra összességében csekély hatással lenne az uniós migráció megfeleződése, az egy főre jutó átlagosan mintegy 0,2 százalékkal, vagyis 60 fonttal csökkenne emiatt 2030-ra, míg a teljes növekedést ez nagyjából 1 százalékkal fogná vissza a Bloomberg által ismertetett jelentés szerint. A brit statisztikai hivatal becslései szerint a nettó uniós migráció évi 165 ezer főre esik majd vissza a Brexit után, de az is elképzelhető, hogy nem lesz magasabb 100 ezernél.

Forrás: AFP

A tavaly nyári népszavazás után már így is hároméves mélypontra zuhant, és a statisztikák szerint a jelenleg az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból Nagy-Britanniában dolgozók közül is sokan fontolgatják, hogy a Brexit után távoznak. A Brit Orvosi Szövetség legfrissebb felmérése szerint az orvosok közül például minden ötödik tervezi ezt, és 18 százalékuk már lépéseket is tett a költözés előkészítésére – számolt be az Independent. Döntésüket elsősorban a majdani státuszuk körüli bizonytalansággal indokolták.

Az uniós állampolgárok jövőbeni jogainak garantálása a kilépési tárgyalások egyik kulcskérdése a pénzügyi kötelezettségek és az északír–ír határ mellett. A London és Brüsszel közötti párbeszéd egyelőre zsákutcában van, és David Davis Brexit-miniszter szerint 50 százalék az esélye, hogy decemberben áttörést érnek el – mondta a Bloombergnek Emma Marcegaglia, a BusinessEurope lobbicsoport feje, aki más üzleti szervezetek vezetőivel együtt hétfőn találkozott a tárcavezetővel. A hírügynökség által megkérdezett elemzők kissé optimistábbak: hét bank közgazdászai 68 százalékra teszik a decemberi megegyezés esélyét.

Stabil szinten az infláció

Meglepetésre stabilan, a szeptemberi öt és fél éves csúcsot jelentő 3 százalékon maradt a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex Nagy-Britanniában az előző év azonos időszakához képest. Az inflációt az élelmiszerárak 4,2 százalékos éves emelkedése hajtotta, ezt azonban ellensúlyozta az üzemanyagárak csökkenése.

 

Brexit Nagy-Britannia munkavállalók PricewaterhouseCoopers
Kapcsolódó cikkek