Magyar gazdaság

Ebben az országban költik a legtöbbet betegszabadságra

Több mint 138 milliárd eurót költöttek betegszabadságra az EU tagállamai 2014-ben. Az Eurostat adatai szerint arányaiban a legtöbbet Cipruson, míg a legkevesebbet Görögországban költöttek az ellátásokra.

Több mint 138 milliárd eurót költöttek a fizetett betegszabadsági ellátásokra az (EU) tagállamai 2014-ben – derül ki az Eurostat felméréséből. Eszerint a fizetett betegszabadságra vonatkozó kiadások a szociális juttatásokra fordított összköltség 3,6 százalékát, míg az összes egészségügyi ellátásra szánt források 12 százalékát jelentették.

Az Eurostat kiemelte, az elmúlt néhány évben növekedett a fizetett betegszabadságokra fordított kiadások aránya. Vagyis amíg 2010-ben az e célra fordított kiadások csupán 3,4 százalékot tettek ki, addig 2014-re már 3,6 százalékra bővültek.

Az Eurostat tájékoztatójából kiderül, a szociális juttatások fizetett betegszabadságra fordított aránya tagországonként jelentősen eltérő. E tekintetben

a legjobban Ciprus teljesített (8,5 százalék), utána Németország (6,1 százalék), míg a harmadik legtöbbet költő ország Hollandia (6,1 százalék) lett.

A felmérés kitér a betegszabadságokra keveset szánó országokra is, amelyben Magyarország is a sereghajtók közé tartozott (2 százalék). Nálunk is rosszabbul teljesített Olaszország (1,2 százalék), Portugália (1,4 százalék) és Románia (1,6 százalék). A legrosszabbul mégis a görög munkavállalók jártak, országuk ugyanis a szociális juttatások csupán 0,7 százalékát költötte rájuk.

betegszabadság felmérés Eurostat statisztika
Kapcsolódó cikkek