Magyar gazdaság

Május 22-ig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról

Bár a munkavállalóknak már a NAV készíti el a 2017-re vonatkozó szja-bevallási tervezetet, ám a dolgozó munkáltatója útján is rendelkezhet adója 1 + 1 százalékáról.

Az idén május 22-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó (szja) 1 + 1 százalékáról – mondta a Világgazdaságnak Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője. Ez évtől megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkaadó továbbra is gyűjtheti a munkavállalói 1 + 1 százalékos nyilatkozatokat.

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Ha a magánszemély munkáltatója útján rendelkezik adója 1 + 1 százalékáról, akkor azt legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban leadva teheti meg. A május 10. után átadott borítékokat a munkáltató nem köteles átvenni. A magánszemélynek a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írnia, mivel ez garantálja azt, hogy a munkáltató a boríték tartalmát ne ismerhesse meg. Az adóazonosító jelnek is szerepelnie kell a borítékon.

A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz, ám a május 22-i határidő jogvesztő, késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozat érvénytelenné válik. A magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni az 1 + 1 százalékról, ha az említett tevékenységből vagy más jogcímen szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet. Kedvezményezettet két csoportból lehet választani.

Az egyik a civilek köre, ide tartoznak a közhasznú tevékenységet ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok, közalapítványok, de például a múzeumok, a közgyűjtemények, a Magyar Tudományos Akadémia és a felsőoktatási intézmények is. A másik kedvezményezetti kör az egyházak és a Nemzeti tehetség program. Mindkét kedvezményezetti körből csak egy-egy választható, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze. Az 1 + 1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, elektronikusan és papíron is lehet rendelkezni.

Mivel a munkavállalóknak a állítja össze a 2017-re vonatkozó szja-bevallási tervezetet, ezért az akár az adózó közreműködése nélkül is – ha nincs szükség kiegészítésre, javításra – május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik. Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV március 15-től az ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon. Az egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell elkészíteniük a bevallást.

Kibővült a kör

Az idén a NAV már az őstermelőknek és az áfaköteles magánszemélyeknek is elkészíti a bevallástervezetét, de ezek a tervezetek nem válnak automatikusan hivatalos bevallássá. Ennek az az oka, hogy a tervezet elkészítéséhez az adóhatóság a kifizetők által benyújtott havi adó- és járulékbevallások, valamint adatszolgáltatások adatait használják, a tevékenységhez kapcsolódóan felmerült költségek azonban nem szerepelnek a nyilvántartásokban. Információk hiányában nem is tartalmazza ezeket az elemeket a tervezet – válaszolta a NAV a Világgazdaságnak. Az őstermelőknek és az áfaköteles magánszemélyeknek a tervezet kiegészítése feltétlenül szükséges. Ha azt nem javítják és nem egészítik ki, nem válik hivatalos adóbevallássá a tervezet.

 

adóbevallás NAV személyi jövedelemadó adó 1 százalék
Kapcsolódó cikkek