Magyar gazdaság

Kilőtt a nagyvállalati növekedési index

Hároméves csúcsot ért el a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok egy évre előretekintő várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index – írja közleményében a – írja közleményében a K&H Bank Zrt.

A K&H nagyvállalati növekedési index 2017 negyedik negyedéves eredménye 12 ponton áll, ami 4 pontos növekedés az előző negyedévhez képest és hároméves csúcsot jelent. A kedvező tendencia leginkább annak tudható be, hogy

saját cégük tervezett idei aktivitását nagyon kedvezően ítélik meg a vállalati döntéshozók.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a vállalati részindex 5 pontos növekedésnek köszönhetően 16 ponton áll, miközben a makrogazdasági környezet változását mutató makro részindex gyakorlatilag stagnált, jelenleg 1 ponton áll – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A nagyvállalatok bíznak a lakossági fogyasztás bővülésében
Forrás: AFP

A vállalati döntéshozók javuló várakozásai három területen érhetők leginkább tetten. Egyrészt az előttünk álló egy évre növekvő pénzügyi várakozásokkal számolnak. Az előző negyedévhez képest az árbevétel várt növekedése 2,5-ről 3,2 százalékra, míg a várt profitnövekedés 1,5 százalékról 2,2 százalékra ugrott.

Emellett növekvő beruházási szándék is látható, hiszen jelenleg a hazai nagyvállalatok 42 százaléka gondolkodik fejlesztésben, ezen belül főként technológiai fejlesztésben (24 százalék) és kapacitásbővítésben (13 százalék).

Mindezekkel összefüggésben pedig jelentősen megugrott a munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya is, hiszen minden ötödik nagyvállalat tervez idén ilyen lépést.

A szektorokat tekintve főként az ipari és a kereskedelmi cégek várakozásai javultak leginkább, ami mögött a fokozatosan növekvő lakossági fogyasztás húzódhat meg. Az előretekintő várakozások a cégmérettel egyenes arányban növekednek, minél nagyobb éves árbevétellel rendelkezik a cég, annál kedvezőbb képet festenek a vállalat várható idei eredményeiről.

A makrogazdaságot tekintve egy éves időtávon a cégek 68 százaléka a jelenlegi gazdasági környezet folytatódásával tervez, köszönhetően annak, hogy a kormányzati gazdaságpolitikát és a közterhek várt alakulását tekintve sem várnak jelentős változást a cégek.

K&H Bank Zrt. munkaerőfelvétel makrogazdaság K&H nagyvállalati növekedési index
Kapcsolódó cikkek