Magyar gazdaság

Saját selyemutat akar a négy ország

Az új selyemútnak nevezett kezdeményezés célja a kínai befolyás növekedésének ellensúlyozása az Australian Financial Review szerint.

Ausztrália, az Egyesült Államok, India és Japán olyan közös regionális infrastrukturális tervezeten dolgozik, amelyik alternatívát kínálna a több milliárd dollárral támogatott kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésnek, amelyet új selyemútnak is neveznek. A cél a kínai befolyás növekedésének ellensúlyozása – számolt be hétfőn magas rangú amerikai illetékesekre hivatkozva az Australian Financial Review.

Kína a többi között a kikötőit fejleszti, hogy nagyobb forgalom legyen az új selyemúton
Forrás: AFP/Xinhua/Yu Fangping

A terv még csak kezdeti stádiumban van, ezért a beindítását nem jelentik be Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő e heti washingtoni látogatásán, ám tárgyalni fog róla Donald Trump amerikai elnökkel.

A négy érintett ország a közelmúltban újította fel az egy évtizede megkezdett tárgyalásokat a biztonsági együttműködés elmélyítéséről, amivel annak idején felbőszítette Kínát. Ehhez társul majd a regionális infrastruktúra közös fejlesztése; az együttműködésről e téren Trump novemberben már aláírt két egyezményt Japánban. Az Egy út, egy övezet kezdeményezés keretében Kína autópályákat, vasútvonalakat, kikötőket, csővezetékeket és villamos erőműveket épít, illetve bővít. A Morgan Stanley becslése szerint a projekt összértéke a következő évtizedben elérheti az 1,3 ezermilliárd dollárt.

Ausztrália örömmel látja Nagy-Britanniát

Ausztrália üdvözölné, ha az Európai Unióból való kilépés után Nagy-Britannia csatlakozna a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) regionális kereskedelmi egyezményhez – jelentette ki hétfőn Julie Bishop külügyminiszter. Az ötletet korábban Liam Fox brit kereskedelmi miniszter vetette fel. A Londonban tárgyaló ausztrál külügyminiszter azt is jelezte, hogy hazája a lehető leghamarabb kész szabadkereskedelmi megállapodást kötni Nagy-Britanniával. „Azt hiszem, ez kizárt, ha az Egyesült Királyság az európai vámunió tagja marad” – tette hozzá. | VG

 

Ausztrália Selyemút Gazdasági Övezet program Kína Amerika selyemút India
Kapcsolódó cikkek