Magyar gazdaság

Öko-okos park nyílik a kaposvári üres területen

Kulturális, vállalkozási és szabadidős célra hasznosítják a Kaposi Mór Oktató Kórház üresen álló déli tömbjét, a 2019 őszére megvalósuló, 5,2 milliárdos beruházás alapkövét pénteken helyezték el Kaposváron.

A kaposvári Fő utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt 2,8 hektáros területen lebontják a mintegy 170 évvel ezelőtt emelt épületek többségét, a megmaradókban bábszínházat, vállalkozások működésére és képzésre szolgáló informatikai képzőközpontot és civilházat alakítanak ki – jelentette be Szita Károly, a város polgármestere az eseményen.

A rekonstrukció lehetőséget ad a Fő és a Bajcsy-Zsilinszky utca összekötésére, szabadtéri sporteszközök telepítésére, a kórházba érkező betegek által térítésmentesen igénybe vehető 199 parkolóhely, tó és szökőkút kialakítására – tette hozzá.

A politikus arról is beszélt, hogy a fejlesztés része egy,

az országban egyedülálló öko-okospark létrehozása is, ahol az energiaellátást napelemekkel biztosítják, a növényeket a visszatartott csapadékvízzel öntözik, a padok pedig nemcsak pihenésre, hanem mobiltelefonok töltésére is alkalmasak lesznek.

Hangoztatta, hogy a kórház déli tömbjének hasznosítása az egyik legfontosabb eleme a Kaposvár egykori polgármesteréről elnevezett, mintegy 180 milliárd forint költségvetésű, 2019. végéig tartó Németh István programnak, amelyre az évszázad beruházási programjaként tekintenek a városban.

Nagy György, a projekt egyik kivitelezője a Szemeco Kft. ügyvezetője elmondta még, hogy az öko-okospark alkalmas lesz a helyi élővilág bemutatására, az érdeklődők az úgynevezett tájkockákon elhelyezett QR-kódok segítségével kaphatnak információkat állat- és növényfajokról.

Emellett lesznek egészen különleges dolgok is, például suttogó kocka, beszélő pad és mesélő fa is – jegyezte meg.

 

napelem szita károly Kaposvár öko-okos park
Kapcsolódó cikkek