Magyar gazdaság

A munkavállalói élményt kutatja az Aon

A munkavállalói élmény áll az Aon Legjobb Munkahely Program idei kutatásának a középpontjában. A cég már 18. éve méri a dolgozói elkötelezettséget Magyarországon. A cég eddig mintegy 2000 vállalat 490 ezer dolgozóját kérdezte meg, közülük 5900 felsővezető. Az Aon kutatja a hiteles vezetési szisztémát, a teljesítményközpontú munkakultúrát és a vonzó munkáltatói márka témáját is.

A cég szerint napjainkban a HR-vezetők legnagyobb gondja a tehetségek megszerzése, megtartása illetve motiválása. Mindehhez élményt kell adni a munkavállalóknak. A felmérésben tavaly részt vett cégek ügyvezetőnek és HR-vezetőinek a fele gondolja azt, hogy vállalatuk számára fontos az egyedi munkavállalói élmény közvetítése. A most induló kutatásban azt is tudakolják, hogy mi támogatja elsősorban az egyedi munkavállalói élmény kialakulását – mondta György Máté, az Aon Legjobb Munkahely Program projektvezetője.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A tavalyi felmérés szerint a 25 év alatti fiatalok a legkritikusabb munkavállalók, mindössze 55 százalékuk elkötelezett a cég iránt.

Ők könnyen tovább állnak, fontos számukra az önmegvalósítás, szeretnének hasznos munkát végezni a munkahelyükön, kevésbé szeretik a napi feladataikat és úgy érzik, hogy a munkájuk kevésbé illeszkedik a képességeikhez. Tavaly csökkenő munkavállalói elkötelezettségükről nyilatkoztak a dolgozók, akik úgy érezték, hogy ha felállnának a munkahelyükről, könnyebben találnának állást. Ez azért is érdekes, mert külföldön, globális szinten, tavaly két százalékponttal nőtt a munkahelyi elkötelezettség mértéke.

Ugyanakkor a legjobb munkahelyeken dolgozók 81 százaléka volt elkötelezett cége iránt, és teljesített átlagon felül.

Ez annak is köszönhető, hogy 10 munkatársból 8 gondolja úgy, hogy a szervezet erőforrást, időt, energiát fordít rájuk a jövőbeni sikerességért. A felmérés eredményei szerint minél jobb az együttműködés a felsővezetői csapaton belül, és meg tudják oldani a felvetődő konfliktusokat, annál magasabb a szervezeti elkötelezettség. A legjobb munkahelyeken 25 százalékkal többen gondolták úgy a megelőző esztendőkhöz képest, hogy a vállalat felsővezetése képes megtartani a tehetségeket.

munkavállaló felsővezető HR munkahely aon
Kapcsolódó cikkek