Magyar gazdaság

Az ingatlaneladás bevallása továbbra is az adózó feladata

Ha valaki tavaly drágábban adta el lakását, mint amennyiért néhány éve vásárolta, akkor előfordulhat, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészítenie. Annak is jelölnie kell ezt a jövedelmet, aki maga készíti el bevallását – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Több mint 2 milliószor léptek már be az ügyfelek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) internetes e-SZJA felületére, hogy megnézzék tervezetüket. A kimutatását érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi az szja-bevallásból, mivel előfordulhat olyan adat, év közbeni változás, kedvezmény, amelyről a NAV-nak nincs információja.

Ilyen információ lehet például az ingatlaneladásból származó jövedelem.

Ha valaki tavaly ingatlan vagy vagyoni értékű jog (haszonélvezet) eladásából jövedelmet szerzett, akkor azzal az összeggel a bevallási tervezetet ki kell egészíteni. Ha valaki maga készít elszámolást, akkor a 17SZJA számú bevallásban kell feltüntetnie az adatokat.

Fotó: Földi D. Attila

A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15 százalékos terheli, amit 2018. május 22-ig kell megfizetni.

A jövedelem, a bevétel és a költségek különbözete, csökkentve a tulajdonban tartás időszakára meghatározott mértékkel (jövedelem=bevétel-költség-csökkentő tétel). A bevétel jelenti az ingatlan eladási árát, amiből a jövedelem kiszámításához költségként levonható például az ingatlan megszerzésre fordított összeg (vételár), az illeték, az ügyvédi díj, az eladással kapcsolatos kiadások (hirdetési díj). A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolni, amiket nem kell a bevalláshoz csatolni, de az elévülésig – 5 évig – meg kell őrizni.

A 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.

Nem kell az ingatlan értékesítésből származó bevételt bevallani, ha a költségek elérik, vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlan-értékesítés adómentes, illetve ha a tulajdonban tartás időszaka az öt évet eléri.

A jövedelem kiszámításában segít a NAV honlapjáról elérhető kalkulátor.

NAV ingatlaneladás szja-bevallás
Kapcsolódó cikkek