Magyar gazdaság

Drágább lesz idén a balatoni nyaralás

A munkaerőhiány az elmúlt évekhez hasonlóan szintén gondot jelent a Balatonnál. Ráadásul az idén kevesebb diákmunkásra számítanak, mivel a tapasztalatok szerint sokan külföldön vállalnak nyári munkát – írja a Magyar Idők.

Jelentős áremelkedéssel számolhatnak az idén a Balatonnál nyaralók – nyilatkozta Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) fonyódi elnöke a Magyar Időknek. Ennek oka szerinte, hogy jelentősen nőttek a szezonális büfések kiadásai a szakmunkás-bérminimum emelkedése, valamint a magas közterhek miatt.

Fürdőzők a Balatonban
Forrás: MW

A munkaerőhiány idén is komoly gondot okoz majd, ráadásul az idén kevesebb diákmunkásra számítanak, mivel a tapasztalatok szerint sokan külföldön vállalnak nyári munkát, írja a lap. Ennek következtében emelkednek majd az árak,

a lángosért 300-400 forint helyett az idén akár 500 forintot is elkérhetnek, a pluszfeltét pedig további 200-300 forinttal is drágább lehet. Sört 400 forint alatt már kevés helyen ihatunk, a félliteres ásványvízért pedig a legtöbb vendéglátós legalább 200 forintot is elkér.

Makkos az ételek minőségének fontosságára is felhívta a figyelmet. Elmondta azt is, hogy a Balaton környékén az egyik balkáni országból hazánkba települt cukrászati lánc fagylaltjával komoly gondok vannak, a hamisított fagylalt állítólag ártalmas az egészségre, sok benne a növényi zsiradék, és allergén anyagokat is tartalmaz.

Balaton lángos nyári szezon nyaralás
Kapcsolódó cikkek