Magyar gazdaság

Folytatta a költekezést az állam

Az év első négy hónapjában meghaladta az ezer milliárd forintot az államháztartási hiány, áprilisban 209 milliárdos volt a deficit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden közölt adatai szerint. Az egész évre tervezett hiány közel nyolcvan százalékát már április végére elérte a büdzsé.

Az uniós források megelőlegezése, különféle infrastrukturális fejlesztések, valamint egyszeri kiadási intézkedések jellemezték a kormány költségvetési politikáját az év első négy hónapjában – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 2018. április végéig 1081,4 milliárd forintot ért el.

Ezen belül a központi költségvetés 1119,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 7 milliárd forint hiánnyal zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 45,1 milliárd forintos többletet mutattak.

Fotó: Vémi Zoltán

Áprilisban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 209,4 milliárd forintban teljesült.

Az első négyhavi egyenleg tekintetében elsősorban az uniós kifizetések és az egyes programok kiadásai voltak meghatározóak. Az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Ezzel ellentétben mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe.

Folytatódtak azon fejlesztések (Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program, kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása), melyekre forrást a hazai költségvetés biztosít. Azon túl, hogy tavasszal minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt juttatott a kormány, márciusban téli rezsicsökkentésről is döntött, így minden háztartást 12 000 forintos rezsiszámla-jóváírás illet meg – sorolja a kiadásokat a gazdasági tárca.

Ezeket az intézkedéseket a költségvetés mozgástere tette lehetővé az NGM szerint.

Az év első négy hónapjában az általános forgalmi adóból 136,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 82,3 milliárd forinttal több bevétel keletkezett,

a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 91 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesülését.

Ma már 4,43 millió embernek van munkája, amihez dinamikus béremelkedés párosul. Mindez érdemben hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez, illetve a családok élethelyzetének további javulásához – hangsúlyozza a szaktárca, mely idén változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti mellett.

Az államháztartás központi alrendszere az első negyedévet 871,9 milliárd forint hiánnyal zárta, amely az 1360,7 milliárd forintos egész évi előirányzat 64,1 százaléka volt. Ehhez jött hozzá az áprilisi 209,4 milliárdos deficit, amivel a 2018-ra tervezett hiánycél 79 százaléka már az év első harmadában teljesült.

Erzsébet-utalvány államháztartási hiány NGM rezsi jóváírás
Kapcsolódó cikkek