Magyar gazdaság

Havi egymilliót is kaphat egy szakács a Balatonnál

A legtöbb helyen már a papírt sem kérik, többszörös órabért ígérnek, ennek ellenére sem jelentkezik senki. Ráadásul a szezon közben megpróbálják egymás dolgozóit is átcsábítani.

Egyes felmérések szerint a balatoni vendéglátóipari cégek nyolcvan százalékánál nincs elég ember. Van olyan étterem is, amely az interneten legalább húsz helyen hirdeti az üres állásokat, de még így sincs rá nincs jelentkező – írja a Népszava.

Nemrégiben jött egy szakács a Petőfi-sétányra. Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el

– idéz a lap egy balatoni vendéglőst.

Egy étteremtulajdonos arról számolt be a lapnak, hogy a családjából toborzott munkaerőt, hogy elegen legyenek nyáron, egy másik étterem pedig hétfőnként valószínűleg zárva lesz, mert nincs elég dolgozó ahhoz, hogy egész héten üzemeltessék az egységet. Sok büfé csak június közepére tervezi a nyitást, mert arra számítanak, hogy ha véget ér az iskola és az egyetemi vizsgaidőszak, akkor könnyebben fognak munkaerőt találni.

Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Egy falatozót üzemeltető azt nyilatkozta, a környéken mindenki 1000-1200 forintos órabért kínál a dolgozóinak akár képzettség nélkül is, ennek ellenére sem jelentkezik senki.

A lap szerint

a nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken.

Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad olyan egység, ahol 2000 forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos. Ráadásul a szezon közben megpróbálják egymás dolgozóit is átcsábítani az egyes éttermek néhány száz forinttal magasabb órabéreket kínálva.

 

Balaton munkaerő hiány fizetés szakács
Kapcsolódó cikkek