Magyar gazdaság

Varga Mihály: a versenyképesség a felzárkózás kulcsa

A hosszú távú gazdasági növekedést a versenyképesség határozza meg – jelentette ki Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetem konferenciájának nyitóelőadásán. A kijelölt pénzügyminiszter hangsúlyozta: a termelékenység és a versenyképesség javításának érdekében kulcsfontosságú az infrastrukturális beruházások végrehajtása, a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállításának támogatása és az innováció elősegítése.

Varga Mihály emlékeztetett, 2010 után a kormány egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy új irányok kitűzésével megteremtse a stabil alapjait. A fegyelmezett költségvetési politikát, a munka becsületének helyreállítását, a munkát terhelő adók csökkentését, valamint a lakosság és a családok biztonságát. A miniszter rámutatott, a meghozott intézkedéseknek köszönhetően ma már a tartósan magas ütemű növekedés fenntartására koncentrálhatunk.

Varga Mihály elmondta, a felzárkózás egyik alappillére az adórendszer átalakítása, az adóterhek csökkentése, ezért a leendő kormány kitart az adórendszer eddigi eredményei és a bejelentett járulékcsökkentés mellett.

A személyi jövedelemadót nézve Magyarország az uniós államok között dobogón van, a társasági pedig a legalacsonyabb az unióban – emelte ki.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján
Forrás: MTI/Kovács Attila

A kormány foglalkoztatáspolitikájának sikerességét a munkaerő-piaci adatok is igazolják: 2010 óta mintegy 750 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliségi ráta rekord alacsony szintre mérséklődött. A miniszter kitért arra is, hogy a versenyszféra foglalkoztatásának 70 százalékát a kis- és középvállalkozások adják, ezért a kormány különböző programokkal segíti a termelékenységük növekedését.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a növekedésbarát gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság tartósan bővülő pályán haladt az első negyedévben, a 4,7 százalékkal nőtt. A bővülés elsődleges forrása a hatéves bérmegállapodás növekedésserkentő hatása, amelynek köszönhetően csökkentek a vállalkozások terhei és megindult a bérek növekedése – húzta alá.

A miniszter elmondta, hogy a további versenyképességi kihívások azonosítása érdekben a kormány tavaly tavasszal felállította a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot , amelynek tagjai elsősorban olyan gazdasági javaslatokat vitattak meg, amelyek már rövid távon is érdemben képesek javítani az ország versenyképességén. Több javaslat már beépült a gazdaságpolitikai elképzelésekbe, most az átfogóbb, a és az oktatás területét érintő javaslatok megfogalmazása és a végrehajtása következik – tette hozzá Varga Mihály.

versenyképesség NGM Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek