Magyar gazdaság

Alacsonyabban tetőzik az építési piac

Két-három év múlva az építési szektor már nem tud az európai gazdasági növekedés motorja lenni, néhány nyugati országban a növekedés jövőre megáll.

Noha minden építési al­szek­tor további növekedést mutat az alacsony kamatlábak és az elhalasztott kereslet megjelenése miatt, összességében szolid lesz a felívelés, a tavalyi 3,9 százalékról már az idén 2,7 százalékra csökkenhet a növekedés volumene – fogalmazta meg a 19 országot magában foglaló európai építési szervezet, az Euroconstruct.

A júniusban publikált előrejelzés szerint a hangsúly várhatóan el fog tolódni a lakásépítésről a mélyépítés felé. Várható, hogy az adóbevételek emelkednek, lehetővé téve a beruházásainak, valamint a közlekedési hálózatok és az egyéb infrastrukturális létesítmények építésének gyarapodását.

A teljes előrejelzési horizonton – azaz a 2018–2020-as időszakot tekintve – Magyarországon optimisták a piaci szakértők a nem lakáscélú magasépítés és a mélyépítés részpiacokon, de az újlakás-építésben 2020-ra visszaeséssel számolnak – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az Euroconstruct piaci jelentéséről beszámoló Build-Econ Kft. ügyvezetője, Gáspár János.

Az ugyancsak a cég által jegyzett EBI Építésaktivitási jelentés kapcsán közvetlen piaci információkkal rendelkező szakember szerint az Euroconstruct által Magyarországra 2020-ra jelzett 0,4 százalékos csökkenési kilátásnak egyértelműen a lakásáfa az oka. Mint mondta: a lakás-előrejelzésben a most ismert áfaszabályozással számoltak, tehát azzal, hogy az 5 százalékos áfakulcs csak 2019 végéig él. Az újlakás-piac súlya viszont annyira megnő akkorra, hogy a visszaesés a teljes építési piacot mínuszba húzza.

Fotó: Földi D Attila / VG

Az EBI Építésaktivitási jelentésben 2018 első negyedévében a megkezdett kivitelezési munkák összértékében csökkenést mértek a társasházi lakásépítés részpiacon az előző év azonos időszakához képest, noha áprilisban már 4,2 millió négyzetméterre ugrott az előző 12 hónapban engedélyt kapó (vagy egyszerű bejelentéssel megvalósuló) lakóépületek hasznos alapterülete, ami 2015 decemberében még valamivel 1,5 millió alatt volt. A 4 milliós tartományba 2017 júliusában nőtt a szektor, a bővülés azóta lelassult, a változás iránya már nem egyértelmű – közölte Gáspár János.

Az európai építési piac az elmúlt tíz évben nagy ingadozásokat mutatott. A pénzügyi válságot követő öt évben az építés összezsugorodott. A növekedés csak 2014-ben indult újra, és már ötödik éve töretlen. Várhatóan még két évig fennmarad az irány, így egy hétéves, folyamatos emelkedési menetet lehet látni.

Kevés országra igaz a hétéves, töretlen növekedési ciklus, ilyen például Belgium, Dánia, Írország, Hollandia, Svájc, az Egyesült Királyság. Franciaországban és Olaszországban az időszak eleje negatív volt, Németországban pedig az előrejelzés negatív.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Euroconstruct ingatlan Buildecon építési piac
Kapcsolódó cikkek