Magyar gazdaság

Megvámoltatnák a teljes kínai importot

Donald Trump a korábban bejelentettnél is nagyobb értékű kínai importra tervez vámot kivetni, és már kiszemelte a következő célpontját is: Japántól is megvédené az amerikai autóipart.

A kereskedésben ugyan jelen­tős volatilitást okozott, de nagy veszteségekhez nem vezetett a világ tőzsdéin, hogy tovább éleződött a kereskedelmi háború. A Dow Jones index 0,3, az S&P 500 0,2 százalékot vesztett az értékéből pénteken, a Nasdaqot pedig az Apple húzta 0,3 százalékos mínuszba. A páneurópai FTSEurofirst 300 0,05, a feltörekvő piacok tőzsdéi 0,27 százalékos pluszban zártak, a dollárindex 0,36 százalékkal erősödött, az euró 0,49 százalékot gyengült a zöldhasúval szemben.

A piacokat több dolog is aggaszthatja, elsősorban az, hogy Donald Trump újságírók előtt kijelentette: rövid időn belül kész újabb 267 milliárd dollár értékű kínai importárura, vagyis a teljes behozatalra vámot kivetni. Ezt alig pár órával azután közölte, hogy befejeződött a 200 milliárd értékű kínai importra kivetendő póttarifák bevezetését megelőző harmincnapos társadalmi vita.

Trump szerint a vámok kivetésével minden probléma megoldódik
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Négy nagy technológiai vállalat, a Dell, a Cisco, a Juniper Networks és a Hewlett Packard a CNN értesülése szerint az utolsó pillanatban kért mentességet a vámok alól, és az Apple is figyelmeztette az illetékeseket, hogy a tarifák befolyásolni fogják a termékei széles körének az árát. Az elnök a szokásos módon, Twitter-bejegyzésben reagált: ha az Apple annyira aggódik a vámok miatt, akkor vigye át a termelését Kínából az Egyesült Államokba – javasolta bejegyzésében.

A 200 milliárd dollár értékű árura kivetett 10–25 százalékos vámokat a napokban hivatalossá teszik Washingtonban, és a technológiai szektor lesz a legnagyobb vesztesek egyike, mivel az alkatrészek jelentős részét Kínában gyártják.

Az öt említett nagyvállalat figyelmeztetett, hogy az áremelkedés negatív hatással lesz a fogyasztókra, a kisvállalkozásokra, az internet-szolgáltatókra és az adatközpontokra, emellett visszafoghatja az innovációt a kormányzat számára fontos területeken, például a felhőalapú számítástechnikában.

A javasolt tarifák sokkal nagyobb terhet rónak az Egyesült Államokra, mint Kínára

– írta levelében az Apple. Kína eddig minden amerikai vámemelésre mértékében és értékében azonos lépéssel válaszolt, és Peking most is ezt tervezi. Mivel a Kínába irányuló teljes amerikai tavaly „csak” 129,9 milliárd dollárt tett ki, a Reuters szerint Peking várhatóan az országban működő amerikai vállalatokat fogja megcélozni az ellenintézkedéssel. Trump eltökéltségét viszont várhatóan csak erősítik a szombaton Pekingben nyilvánosságra hozott adatok, amelyek szerint

újabb rekordot ért el a kétoldalú külkereskedelmi forgalomban az amerikai deficit: augusztusban 31,05 milliárd dollárra nőtt a júliusi 28,09 milliárdról.

A hiány az év első nyolc hónapjában 192,64 milliárd dollárt tett ki, szemben az előző év azonos időszakában mért 167,94 milliárddal.

Az Egyesült Államokban közben folyik a vizsgálat arról is, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e az autó- és alkatrészimport, és ezen a területen Japán lehet Trump első számú célpontja. A The Wall Street Journalnek adott interjúban az elnök már jelezte, hogy a japán vezetőkkel ápolt jó kapcsolata „véget ér, mihelyt közlöm velük, hogy fizetniük kell”.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

 

importvámok Egyesült Államok Donald Trump kereskedelmi háború Japán
Kapcsolódó cikkek