Magyar gazdaság

Az olaj árán nem látszik a feszültség

A diplomáciai csörtén kívül Szaúd-Arábia nem számíthat érdemi szankcióra a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint. Az olaj ára még esett is, mivel a trónörökös megígérte: a kieső iráni olajat is pótolni tudják.

Washington megvonja a vízumot mindazoktól, akik részt vettek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásában – jelentette be kedd éjjel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, és hozzátette: nem ezek az utolsó szankciók Szaúd-Arábia ellen. Az első amerikai büntetőintézkedést azután jelentették be, hogy Donald Trump „minden idők legbénább” fedősztorijának nevezte a szaúdiak magyarázkodását a gyilkosságról.

A közel-keleti királyság egyelőre nem vág vissza az Egyesült Államoknak.

Sőt a szaúdi jegybank elnöke tegnap közölte: mégsem szankcionálják azokat a bankokat, amelyek nem vettek részt a Future Investment Initiative nevű konferencián. Számos piaci szereplő – köztük a J. P. Morgan, a Goldman Sachs vagy a BlackRock alapkezelő – lemondta a szaúdi konferencián való részvételt az újságíró halála miatt.

Bár az amerikai fél további szankciókat ígért, semmilyen érdemi döntésre nem számítok

– közölte lapunkkal Wagner Péter. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója úgy vélte: senkinek sem érdeke, hogy a szaúdiakat megbüntessék. „Az Egyesült Államok nem vásárol szaúdi olajat, de az amerikai áruk legfontosabb importőrei igen. Egy esetleges új olajválságból származó gazdasági visszaesés az amerikai exportpiacokon keresztül érzékenyen érintené az Egyesült Államokat” – hangsúlyozta. Ráadásul Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok gazdasági, politikai és katonai együttműködése csaknem hetven­éves, valószínűtlen, hogy mindezt felrúgnák egy újságíró miatt – tette hozzá Wagner.

A szaúdi koronaherceg fogadta Hasogdzsi családjának tagjait – igyekeznek elsimítani a kínos ügyet
Fotó: AFP

Az elemző szerint alacsony szintű felelősöket találnak majd, akiket látványosan megbüntetnek. Wagner úgy látja: nagy a diplomáciai nyomás a királyi családon, de vélhetően ez nem csap át konkrét büntetésekbe. Mint ismert, Mohamed bin Szalmán trónörökös már a hét végén arról beszélt, hogy a kommandósok túlkapása okozta az újságíró halálát, kedden pedig már az édesapjával, Szalmán királlyal együtt fogadták Hasogdzsi családtagjait, hogy együtt fotózkodjanak.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb olajkitermelője és -exportőre, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének vezető hatalma.

Az olajpiaci szereplőket – érthetően – első körben megrémítette a diplomá­ciai csörte, de hamar lecsendesedtek a kedélyek. Szaúd-Arábiát ugyanis valószínűleg nem szankcionálják az olajon keresztül: a napi bő tízmillió hordónyi exportot nem lehet pótolni a világpiacról. Sőt a Brent ára tegnapra kéthavi mélypontjára, hordónként 76 dollárra esett, miután Khalid al-Falih szaúdi energiaminiszter a konferencián bejelentette: Szaúd-Arábia a kieső iráni olajat is kész pótolni, minden felmerülő piaci igényt képesek kielégíteni. Azóta a Saipem olasz olajvállalat is közölte: a Saudi Aramco a legnagyobb partnerük marad, elkötelezettek a hosszú távú kapcsolat mellett.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Trump hasogdzsi saudi aramció Szaúd-Arábia olajpiac
Kapcsolódó cikkek