Magyar gazdaság

Erzsébetváros is megadóztatja az airbnb-zőket

Januártól több millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetni a szálláskiadásra bejegyeztetni kívánt lakásokra a VII. kerületben.

Parkoló-mérleg díjat kell fizetni a szálláskiadásra bejegyeztetni kívánt lakásokra a VII. kerületben egy január hatodikán életbe lépett önkormányzati rendelet szerint – szúrta ki az Index.

Az Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelete alapján a kerületi ingatlanok minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, melynek megváltási költsége 2 millió forint plusz áfa, vagyis összesen 2 540 000 forint.

Egy átlagos, de 50 négyzetméternél nagyobb lakás szállásként történő kiadása pedig már ötmillió forintos többletkiadást jelent majd a tulajdonosnak.

Fotó: AFP

Mivel a turisták általában nem parkolnak a szállás közelében, és autóval érkezve is fizetnek parkolási díjat, így az új szabályozás a rövid tavú szálláskiadás, így az airbnb-zés nehezítésére irányul a portál szerint.

A VII. kerület nem az első, amely díjfizetéssel vetne gátat a főváros belső kerületeiben az Airbnb-nek. A pesti belvárosi kerületek közül a VI. és a VIII. kerület is hasonló intézkedést vezetett be korábban. A VII. kerület eddig nem szigorított, de az egyes társasházak önszabályozóan eddig is megtilthatták a rövid távú vendégfogadást.

Zárt kapuk az új airbnb-zők előtt

Megugrott a feketézők aránya azok körében, akik a rövid távú szállásszolgáltatást most kezdik, miután az önkormányzatok éppen az új belépők akadályozásával akarják korlátozni az airbnb-zést – közölte lapunkkal decemberben a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

 

parkolóhely Airbnb erzsébetváros
Kapcsolódó cikkek