Magyar gazdaság

Éleződik a küzdelem a tendereknél

Nagyobb versenyt hoz a beindított közbeszerzéseknél, hogy megváltoztak a támogatásból finanszírozott eljárások értékhatárai, miután a korábbi 40 millió forint helyett az árubeszerzésnél és szolgáltatásnál 68, az építési beruházásoknál pedig 300 milliós támogatás lett a limit – mondta a Világgazdaságnak Miklós Gyula ügyvéd, az Élő Kommentár közbeszerzési tudásbázis alapítója.

Rávilágított, hogy bár a törvénymódosítás sokaknak könnyítést jelent, ettől még a közbeszerzés egy komplex, több szakterületet átfogó szakma, ahol az ajánlat érvényessége sokszor a változó gyakorlat és az adott piac nyomon követésén múlik. Ezért indította útjára tavaly áprilisban a közbeszerzési jogalkalmazást támogató rendszert, amely 2014-től feldolgozva több mint 1700 egyedi határozatrövidítést tartalmaz, a 2003 és 2010 közötti időszakból pedig további csaknem 3500-at.

Fotó: Shutterstock

Úgy emelik ki a jogorvoslati eljárásokból a lényeget, hogy azok más közbeszerzéseknél is használható következtetések legyenek. Az alapot a hivatalosan elérhető adatbázisok adják, a kiindulópont a Közbeszerzési Hatóság, amelynek az összesítése szerint

a tavalyi 10 361 eredményesen zárult közbeszerzés összértéke meghaladta a 3294 milliárd forintot.

Miklós Gyula reálisnak tartja, hogy két éven belül a közbeszerzési tanácsadói piac 30-40 százaléka használja majd a szolgáltatást, de a már meglévő előfizetők között is megtalálható a bank- és közműszektor több szereplője, továbbá állami háttérintézmények, nagyvállalatok és nemzetközi ügyvédi irodák.

Az ügyfelek mintegy 60 százaléka tanácsadóként, 30 százaléka ajánlatkérőként, a fennmaradó 10 százaléka pedig ajánlattevőként érintett a közbeszerzésekben. Kiemelte, hogy a tanácsadók, ügyvédi irodák zöme 300 millió–2 milliárd forint értékű eljárásban érintett éves szinten, ez az összeg az ajánlatkérőknél 10-20 milliárd forint. Az ajánlatkérők mezőnyében a legnagyobb a szóródás, hiszen míg például az orvosi műszerek piacán 1-2 milliárd, addig az építőiparban 20-30 milliárd forintról is beszélhetünk.

Piackutatásra, kockázatelemzésre és döntéstámogatásra is alkalmas az Élő Kommentár a gazdasági szereplők lekérdezhetősége és számos keresési szempont miatt. Ajánlatkérőként például a határozat tartalmát követve látható, hogy az adott tárgyú kiírással érintett piacon ki támadta meg az eljárást, kik indultak korábban, és ki volt a nyertes. Az ajánlatkérőnél az lehet lényeges, hogy a már megtörtént hiba milyen bírságkockázatot hordoz vagy hogyan korrigálható, a rendszer kereshető módon tartalmazza a kiszabott bírságokat és indoklásukat.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

tanácsadók közbeszerzés tender
Kapcsolódó cikkek