Magyar gazdaság

Már idén 75 milliárd forint jut az akciótervre

Vasárnap délután szokásos évértékelő beszédében Orbán Viktor meghirdette a kormány családvédelmi akciótervét. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn reggel sajtótájékoztató keretein belül reagált a témára.

Orbán Viktor miniszterelnök 7 pontos családtámogatási akciótervet jelentett be évértékelő beszédében. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár erre reagálva közölte:

most jobban élnek azok a családok, akik gyermeket vállalnak, mint tíz éve.

Az államtitkár kifejtette, hogy

a 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők vehetik fel, a törlesztését pedig az első baba születése után három évre felfüggesztik.

A második gyerek után már nemcsak a törlesztést függesztik fel, hanem a tartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermek után pedig már az egész tőketartozást törlik.

A program július 1-én indul, és három évig lehet majd belépni.

Amennyiben a fiatalok a maximális 10 millió forintos hitelt veszik fel, akkor akkor sem lesz a havi törlesztőrészlet több mint 50 ezer forint. Azonban a hitelt csak olyan veheti fel, aki három év munkaviszonnyal rendelkezik.

A bővítésével kapcsolatban Novák Katalin úgy nyilatkozott, hogy a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik.

Ez a program is július 1-től lép érvénybe, 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet igényelni. Ezen felül eltörlik a 35 milliós értékhatárt, tehát ennél drágább használt lakásra is fel lehet venni hitelt.

A négy vagy több gyermekes anyák kedvezménye valószínűleg jövő évtől kezdődik.Aki tehát legalább négy gyermeket szült, az élete végéig mentesül a jövedelemadó megfizetése alól.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A nagyszülői gyed rendszert illetően az államtitkár elmondta,ezzel a kormány azt támogatja, hogy az anyák vissza tudjanak menni dolgozni

abban az esetben, ha a nagyszülő aktívan részt szeretne és tud venni a gyermek(ek) nevelésében. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni. A nagyszülői gyed program – hasonlóan az szja-kedvezményhez – várhatóan 2020-tól indul.

Novák szerint a kormány látja, hogy egyre több bölcsőde szükségeltetik, így 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást.Körülbelül 70 ezer bölcsődei férőhelyre kell ahhoz, hogy az összes szülő bölcsődébe tudja vinni a gyermekét

– aki szeretné –, ehhez pedig további 20 ezer hely szükséges még.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási programja azért került bevezetésre,

mert a kormány azt értékelte, hogy vannak, akik csak azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert nem férnének be 3+ gyerekkel az autóba. Az autótámogatási program is július 1-től indul majd.

A programban nem feltétel, hogy a pár házas legyen, és az sem, hogy mindenképpen egy kapcsolatból szülessenek a gyermekek, az viszont megkötés, hogy a család felvételre jogosult legyen legalább három gyermek után.

150 milliárd forint jut a programra

Az államtitkár kiemelte, hogy a 7 pontos programra megvan a forrás, azonban, hogy végül mennyibe is kerül ez majd sokban múlik azon, hogy mennyien élnek a lehetőségekkel.

Ebben a pillanatban a kormány úgy számol, hogy 2020-ban 150 milliárd forint jut az akciótervre, az idei költségvetésből pedig 75 milliárd forintot fordítanak a programra.

gyed Novák Katalin családvédelmi akcióterv szja
Kapcsolódó cikkek