Magyar gazdaság

Matolcsy György: strukturális reformokra van szükség

A jegybankelnök szerint 2030-ig Ausztria egy főre jutó jövedelmi szintjének 85 százalékát érhetjük el.

A fenntartható felzárkózás a cél a következő években, amihez versenyképességi fordulatra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitóján. Ehhez

strukturális reformokra van szükség, amivel felzárkózhatunk Ausztriához, 2030-ig nyugati szomszédunk egy főre jutó jövedelmi szintjének 85 százalékát érhetjük el.

A versenyképességi fordulat nélkül viszont a közepesen fejlettek csapdájába ragadhatunk.

Parragh László: fontos, hogy ne csak az autóiparra építsünk

Sokkal nehezebben álltunk talpra a válságból, mint a németek, viszont válságkezelésben utolértük őket az MKIK elnöke szerint.

Az elmúlt években Magyarország az EU növekedési motorjává lépett elő – fejtette ki a jegybankelnök. 2010 és 2013 között fiskális fordulat monetáris fordulathoz vezetett, és a 2013 után meginduló növekedési fordulat utáni öt évben a bővülési üteme magasabb volt, mint az EU nyugati országaiban. Hat életminőségen javító programpont mellett hat gazdaságot segítő programpontot dolgozott ki az MNB.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A következő időszakban nem egy konkrét növekedési célt kell kitűznünk, hanem azt, hogy

két százalékponttal gyorsabb legyen a bővülés üteme, mint az EU átlaga.

Az extenzív növekedést intenzív pályára kell átállítani ahhoz, hogy felzárkózhassunk Ausztriához. Ehhez évente 4-4,5 százalékkal kell emelkednie a termelékenységnek. Tizenkét reformterület van, ezek közül

Matolcsy György a pénzügyi rendszer átalakítását emelte ki, amelyben a GDP-arányos hitelállományt duplázni lehet, fix kamatozás mellett.

330 pontos programmal állt elő az MNB

A jegybank javaslatainak végrehajtása eredményesen támogathatja Magyarország legfejlettebb országok közé történő felzárkózását – véle az MNB.

A jegybank számításai szerint egy százalékos hitelállomány-növekedés a GDP-bővülését jelentősen segíti. A hitelállomány emelkedése 20 százalékával emeli meg a dinamikáját.

Magyar államadósságot magyar kézbe!

Magyarország államadóssága akkor jó, ha csökken, ehhez újabb reformsorozat vezet el,

kilenc lépéssel lehet elérni azt, hogy 100 százalékig magyar kézben legyen az állam tartozásállománya.

A kkv-szektorban hét százalékos növekedés érhető el, ami önmagában is jelentős mértékben járul hozzá a GDP bővüléséhez, érdemes célul kitűzni azt, hogy 10 ezer magyar kkv lépjen ki a nemzetközi szintérre, és kezdejen exportba.

Az egyszámjegyű és az évente 5 százalékos nettó reálbérnövekedés lenne célszerű, miközben a munkanélküliségi ráta minden megyében hat százalék alá csökkenjen. A demográfiáról sem lehet megfeledkezni, évente 110 ezer újszülöttre lenne szükség – tavaly 90 ezer gyermek született Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Számos más célt is megfogalmazott az MNB elnöke: javítani kell a népesség egészségügyi állapotán, legalább egy magyar egyetemnek be kellene kerülnie a világ legjobbjai közé, fel kell készülni az ipar 5.0-ra – ez utóbbinál a vállalati adóbevallással töltött időt lenne célszerű lefaragni a jelenlegi 170 óráról. Az energiaimportot 50 százalék alá kellene csökkenteni.

MKIK versenyképesség Matolcsy György MNB évnyitó
Kapcsolódó cikkek