Magyar gazdaság

Megroppantják Srí Lankát a merényletek

Srí Lanka további IMF-segítségre szorulhat a húsvéti merényletek után, amelyek súlyos csapást mértek az ország gazdasága szempontjából fontos turizmusra.

A Srí Lanka-i tőzsdeindex 2,6 százalékot zuhant tegnap – az első kereskedési napon – a vasárnapi nyolc robbantásos merénylet után, amelyben közel 400 ember, köztük legalább 27 külföldi halt meg, és ötszázan megsebesültek.

Ez volt ez első alkalom az ország történetében, hogy kimondottan turistákat szemeltek ki célpontnak, és a terroristák ezzel súlyos csapást mértek az ország gazdaságára is.

A turizmus adja Srí Lanka GDP-jének 4,9 százalékát, tavaly 4,4 milliárd dollárnyi bevételt termelt, 11,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ez a harmadik legnagyobb és egyben a leggyorsabban növekvő devizaforrás. Tavaly 2,3 millió turista érkezett, 10,3 százalékkal több, mint 2017-ben, és a statisztikák szerint átlagosan 11 napot töltöttek el az országban, miközben napi 174 dollárt költöttek. A turizmus egymillió embernek ad munkát a 21,4 millió lakosú országban.

Fotó: AFP

Bár pontos számok nincsenek, a turisztikai hivatal vezetője szerint a merénylet után külföldiek ezrei rövidítették le a nyaralásukat, és igyekeznek elhagyni a szigetet. Az ország legnagyobb légitársasága, a SriLankan Airlines név nélkül nyilatkozó illetékese is megerősítette az Economynext gazdasági hírportálnak:

egyre többen kérik, hogy korábban utazhassanak haza. A légitársaság egyelőre ki tudja elégíteni az igényeket, nem terveznek pótlólagos járatokat indítani, de megteszik, ha szükséges. A beutazást is egyre többen mondják le, a SriLankan Airlinesnál egy nap alatt több százan törölték a foglalásukat, a szállodaiszoba-rendelések pedig 20 százalékkal estek vissza.

A pánik megelőzése érdekében a legnagyobb szállodák megtették a szükséges intézkedéseket: barikádokkal zárták el a bejáratokat, és mindenkit kézi szkennerrel vizsgálnak át. A szállodaszövetség vezetője megígérte, hogy hamarosan csomagvizsgálókat is felszerelnek, és az eddigieknél is több biztonsági őrt alkalmaznak.A turisták elmaradása nemcsak az ágazatra, hanem az ország egész gazdaságára kihat majd. Gyengíti a rúpiát, és mivel a központi banknak nincs elegendő devizatartaléka a beavatkozáshoz, valószínűleg kénytelen lesz kamatemeléshez folyamodni. Ez a lépés viszont visszafogja a hitelezést, ami csökkenti a fogyasztást és a helyi vállalkozások befektetési kedvét, valamint megdrágítja a kormány számára, hogy a kötvénypiacról szerezzen tőkét.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

merényleg IMF Srí Lanka
Kapcsolódó cikkek