Magyar gazdaság

Erős lehet az uniós ciklus hajrája a cégeknél

Csaknem 80 milliárd forint értékben jelennek meg új gazdaságfejlesztési uniós pályázatok, köztük egy régóta várt energetikai felhívás, amely nemcsak a fém-, műanyag- és faipar számára nagy lehetőség, hanem a turisztikai ágazat szereplőinek is.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) új pályázatai a meglévő források átcsoportosításának, racionalizálásának az eredményeként jelennek meg. Akár további több száz hazai kis- és középvállalkozás is érdemben ruházhat be uniós forrásból – mondta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy a kormányhatározat módosításából kiderült: a Ginopban 14 felhívásnál 78 milliárd forint érhető még el.

A legnagyobb, 15 milliárd forint keretű pályázaton (Ginop-4.1.3) napelemes rendszer telepítéséhez kaphatnak forrást mikro-, kis- és középvállalkozások,

a 11,9 milliárdos Magyar multi program III.-ban (Ginop-1.2.7) kiemelt növekedési potenciált felmutató feldolgozóipari kkv-k juthatnak támogatáshoz, de jut 10-10 milliárd forint épületenergetikára (Ginop-4.1.4) és gyakornoki programra (Ginop-5.2.4) is.

Essősy szerint a Ginop 4-es prioritásában fellelhető energetikai keretösszegek eddig a tervek alatt fogytak, de arra számít a piac, hogy a kiíró vonzóbbá teszi az új lehetőségeket a vállalkozásoknak. A Magyar multi program III. kapcsán előremutatónak nevezte a hazai tulajdonú, magas hozzáadott értékkel termelő feldolgozóipari cégek támogatását, a gyakornoki program viszont csak akkor lehet jó lehetőség, ha a korábbi változat finomhangolásával megengedőbbek lesznek a feltételek.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

uniós források gazdaságfejlesztés GINOP pályázat
Kapcsolódó cikkek