BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínából indul a baromfi drágulása

A következő időszakban, a piaci folyamatokat és a fogyasztók viselkedését figyelembe véve pozitív kilátásai vannak a baromfiágazatnak – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a baromfivilágnap alkalmából rendezett szakmai konferencián. Az államtitkár az OECD előrejelzését idézte, amely szerint 2027-ig az egy főre jutó globális húsfogyasztás 1,1 kilogrammal, 35,4 kilóra emelkedik, és a növekmény túlnyomó részét, 0,8 kilogrammot a baromfihús adja.

A hazai baromfiágazatot 2016-ban és 2017-ben a madárinfluenza sújtotta, emiatt itthon 2,6 millió állatot keltett leölni. A brazil húsbotrányra utalva elmondta, hogy Brazília baromfihúsexportja több százezer tonnával csökkent. A magyar baromfiszektor számára nemcsak ez nyújt piaci lehetőséget, hanem az is, hogy a Kínában tomboló afrikai sertéspestis (ASP) miatt a baromfihúsnak mint helyettesítő terméknek nagy lett a keletje az ázsiai országban. Magyarország pozícióit erősíti a magyar kormány április végén Kínával kötött megállapodása is arról, hogy lebontják az export előtt álló akadályokat.

A baromfiágazat kiemelten fontos a magyar agráriumban: a teljes kibocsátás több mint 14 százalékát adta, és 150 milliárd forintos, pozitív külkereskedelmi mérleget produkált. A támogatás is kiemelt: a tavalyi 14,7 milliárd forintos állatjóléti támogatás után ez évre 12,2 milliárd forintot sikerült elérni az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon, amit a hazai büdzséből egymilliárddal egészítenek ki.

Túl kell lépni azon a vállvonogató mentalitáson, amelyet követve némely termelő azt kérdezi: „Mi közöm a kínai sertéspestishez vagy a chicagói árutőzsdéhez?” – jelentette ki előadásában Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke. Az ASP hatása most a leginkább kézzelfogható példa arra, hogy a házisertés-állományban tőlünk több ezer kilométerre pusztító járvány közvetlen hatással van a magyar piacra is. Korábban ez elképzelhetetlennek tűnt, most pedig német feldolgozók a magyar sertéshús iránt érdeklődnek.

A következő időszak arról fog szólni, hogy a sertés- és a baromfihús ára emelkedik – jelentette ki. A hústermékek biztonságára, a környezetvédelemre és az állatjólétre érzékeny fogyasztóknak most empátiát kell mutatniuk, és elfogadniuk, hogy a megnövekedett költségeket az élelmiszer-előállítók érvényesítik az áraikban. Meg kell felelni a társadalmi elvárásoknak, de ha azok ellentmondanak egymásnak, konzultálni kell a fogyasztókkal.

A teljes kibocsátás

14

százalékát

a baromfiágazat adja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.