Magyar gazdaság

Minden az áremelés felé mutat a húspiacon

Miközben a hazai termelők számára árfelhajtó tényezőként jelentkezik a kínai sertéspestis hatása, addig a feldolgozókat több oldalról is szorítják az emelkedő költségek.

Nem egyformán hat az afrikai sertéspestis (ASP) kínai pusztítása miatti világpiaci hiányhelyzet és a disznó átvételi árának drasztikus emelkedése a sertéshús-termékpálya egyes szereplőire – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke.

A sertéstartók számára az élőállat-árak emelkedése mérettől és tartástechnológiától függetlenül kedvező, hiszen a munkaerőköltségek növekedésén túl – ami viszont az egész termékpályán megfigyelhető – nem kell érdemi önköltség-növekedéssel számolniuk.

Forrás: kormany.hu/Árvai Károly

A takarmány árának növekedésére sem kell számítaniuk, sőt, a kínai sertésállomány megfogyatkozása a takarmányfelhasználás csökkenésén keresztül árleszorító hatású lehet. Ebből adódóan rövid távon a sertéshizlalással foglalkozó magyar gazdák – miután az ASP nem érinti őket közvetlenül – nem járhatnak rosszul.

Ezzel szemben – mondta Éder Tamás – a húsiparon erős a gazdasági nyomás. A januári árakhoz képest 40-50 százalékkal emelkedett az élő sertés felvásárlási ára, ami – kiegészülve a munkaerő, az energia, a csomagolóanyagok költségeinek emelkedésével és a forintgyengülésből adódó hatásokkal – jelentősen megemelte az önköltséget.

Ennek negatívumaival első körben a vágással foglalkozó cégek szembesülnek. Rájuk is igaz, hogy ennek a példátlan költségnövekedésnek a jelentős részét eddig nem tudták elismertetni a vevőikkel. Az áremelkedés hatása a következő körben a készítménygyártóknál jelenik meg, illetve a cégek egymás közti kereskedelmében már részben meg is jelent.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

afrikai sertéspestis Éder Tamás húsárak sertésár
Kapcsolódó cikkek