Magyar gazdaság

A hitel önereje kivárással növelhető

Megjelentek a babaváró támogatás új részletszabályai, ám az önerő számításánál újabb kérdést vet fel, hogy a megoldás csak 90 napra érvényes.

A babaváró támogatásról (kölcsönről) szóló, pontosító, szerdán megjelent három kormányhatározat és a korábban már részben ismertetett MNB-rendelet számos kérdésben rendet tesz a július 1-jétől igényelhető támogatással kapcsolatban.

A kormány az igénylők körét pontosította azzal, hogy augusztus 1-jéig azok az ügyfelek is beadhatják kérelmüket, akiknek a gyermeke júliusban látja meg a napvilágot (a korábbi szabályok szerint nem adható be kérelem a már megszületett gyermekekre). Az augusztusra kiírtaknak ugyanakkor sietniük kell a kérelem beadásával, mert az eredeti szabályok augusztustól újra élnek. A mérföldkő a támogatás benyújtása. Ha azt vissza is küldik hiánypótlásra, a jogosultság már fennáll.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Pénzintézeti szempontból súlyosabb kérdést oldott meg az MNB-rendelet, amely azt szabályozta, hogy a 10 millió forintos (a feltételek nem vagy részleges teljesülése esetén hitellé váló) támogatás milyen szinten vehető figyelembe egy lakásvásárlási kölcsön esetében önerőként. A rendelet szerint az az ügyfél, aki a mellé jelzáloghitelt is igényel a babaváró szerződés utáni 90 napon belül, ezt úgy teheti meg, hogy a támogatás 75 százalékát önerőként számíthatja be, a támogatás 25 százaléka pedig hitelnek minősül. Így a hitelfedezeti mutatóra vonatkozó (HFM) adósságfékszabály érvényes, azaz a aránya nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

babaváró támogatás
Kapcsolódó cikkek