Magyar gazdaság

Kisebb hazai kínálattal indul a dinnyeszezon

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ez a szokásoshoz képest némi késés, és a szezon elején valószínűleg kisebb mennyiséget tudnak leszedni a dinnyetermelők. A virágzás idején ugyanis hűvösebbek voltak az éjszakák, gyengébb volt a termés kötődése. Ledó Ferenc szerint ugyanakkor kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről. A legnagyobb nehézséget most a gyomosodás okozza a termelőknek, általánosságban pedig az mondható el, hogy ahol sok eső esett, ott gond van, ahol viszont nem volt túlzott mennyiségű csapadék, ott aránylag elfogadható állapotú az állomány.

Az időjárás miatti heterogenitás szinte minden zöldségfajról elmondható. A FruitVeB elnöke kijelentette: sokszor egy-egy település két széle között is jelentős különbség volt csapadékmennyiségben, de országosan is nagy eltérések vannak a különböző tájegységek között. Az elmúlt napokban néhol kisebb jégeső rontott a helyzeten, egyelőre tehát nehéz lenne országos helyzetképet adni. Mivel egy sor fontos zöldség betakarítása még csak mostanában kezdődött, vagy még előtte állunk, nem lehetetlen, hogy végül jó zöldségszezont zárnak a magyar kertészek – mondta.

Éppen a zöldborsó-betakarításnál tartanak a termelők, várhatóan július 10-én fejezik be – mondta Ledó Ferenc. Most úgy néz ki, hogy átlagos lesz a termés. A növény fejlődése nagyon nehezen indult, de az április és a május a zöldborsó számára aránylag jó volt, a betakarítás kezdetén beköszöntött kánikula viszont nem a legjobbkor jött. A múlt hét második felében a nagy esőzések egyes területeken hátráltatják a betakarítást, amely a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint az idén a 2018-asnál 9 százalékkal nagyobb területen, több mint 19 ezer hektáron történik.

Ledó Ferenc beszámolt arról is, hogy a káposztafélékkel nincs gond, a hagymaféléknél kisebb károkat tapasztalnak. Az utóbbiaknál növényvédelmi problémákat jeleztek a termelők, akik a sok eső miatt nem tudnak védekezni, ezért a gombás betegségek jobban terjednek. Az ipari paradicsom állománya a FruitVeB elnöke szerint annak ellenére viszonylag jó állapotban van, hogy nehezebben indult be a növény fejlődése. Ez persze azokra a területekre vonatkozik, ahol nem volt sok eső. A paprikaféléknél is elsősorban a betegségekkel küzdenek a gazdálkodók.

Árakról annak ellenére korai beszélni, hogy növényvédelemre – főleg a gombás betegségek miatt – az átlagosnál sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani – mondta Ledó Ferenc. Gyakorlatilag hetente kell védekezni, ami jelentősen növeli a költségeket, de még így sem biztos, hogy sikerült tökéletesen megvédeni az állományt, mert az esőzések miatt nem feltétlenül az optimális időben végezték a kezeléseket.

 

zöldségtermelés Ledő Ferenc FruitVeB dinnye zöldborsó
Ezek is érdekelhetik