Magyar gazdaság

Minden jó hírre ugranak a befektetők

Óvatos optimizmussal várják a piacok a hét végi Trump–Hszi-találkozót, bár az amerikai pénzügyminiszter szerint nagyrészt készen van a két­oldalú kereskedelmi megállapodás.

Megugrottak az amerikai határidős tőzsdeindexek szerdán, miután Steven Mnuchin pénzügyminiszter azt mondta a CNBC-nek, hogy 90 százalékban kész van a kétoldalú kereskedelmi megállapodás Kínával, és van mód annak a véglegesítésére. Részletekkel azonban nem szolgált azt illetően, mi az a maradék 10 százalék, amelyről nem sikerült még dűlőre jutni. Abban azonban biztos – tette hozzá –, hogy Donald Trump elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping számottevő haladást érhet el a G20-ak oszakai csúcstalálkozója alatt, szombaton tartandó egyeztetésen.

A piacok ennél óvatosabb optimizmussal várják a tárgyalást, érdemi áttörést senki nem remél.

Egy magas rangú kormányzati illetékes szerint Washington nem hajlandó előfeltételként engedményt tenni a már meglévő vámok ügyében, legföljebb az elképzelhető, hogy a két fél jó szándéka bizonyítékaként vállalja: nem vet ki újabb büntetőtarifákat.

Fotó: Nicolas ASFOURI / AFP

Trump 25 százalékos vámot tervez a kínai fennmaradó 300 milliárd dolláros részére is, és már meg is tartották a nyilvános meghallgatásokat, amelyek ennek a bevezetéséhez szükségesek. Több mint 300 amerikai vállalat, többek között olyan fontos cégek, mint a Best Buy, a HP és a Hallmark Cards, próbálták meggyőzni Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő hivatalát, hogy a további vámok milyen súlyos csapást jelentenének számukra, és hogyan rontanák a versenyképességüket a külföldi riválisokkal szemben. Jason Bonfig, a Best Buy értékesítési igazgatója például arra figyelmeztetett, hogy a szórakoztatóelektronika terén rövid távon egyszerűen nem tudják kiváltani a kínai beszállítókat.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Steven Mnuchin vámháború kereskedelmi háború
Kapcsolódó cikkek