Magyar gazdaság

Babkötvény amerikai módra

A demokraták gazdaságpolitikájában olyan tételek szerepelnek, mint a garantált munkahely, államkötvények az újszülötteknek, jóvátétel fizetése a rabszolgák leszármazottainak.

Az erőteljesen jobboldali gazdaságpolitikát képviselő Donald Trump automatikusan balra tolja az ellenzéket. A 2020-as választásig hátralévő időszak nagy kérdése a demokraták számára, hogy milyen messzire hajlandók elmenni ebben – írja a Figyelő.

Darrick Hamilton és William Darity Jr. fő tézisei közé tartozik, hogy

minden felnőtt amerikainak államilag garantált munkahelyet kell biztosítani, minden csecsemő államkötvényt kapna, továbbá jóvátételt adnának a rabszolgák leszármazottainak.

A demokraták – mind a tíz potenciális elnökjelölt támogatásával – június közepén törvényjavaslatot is beadtak ebben a tárgyban. A két közgazdász kutatásainak központi témája a társadalmi rétegződés, a fehérek és a feketék közötti gazdasági egyenlőtlenségek.

Bernie Sanders, a baloldal nagy öregje
Fotó: AFP

Hamilton javasolta Kamala Harrisnek, a demokraták egyik üdvöskéjének, hogy csökkentsék a középosztály adóját. Bernie Sanders, a baloldal nagy öregje a garantált munkahelyek gondolatát vette át a közgazdászoktól, Elizabeth Warren, Massachusetts szenátora pedig a diákhitelek részleges elengedését. Megszólalt azonban a párton belüli ellenzék is:

Amy Klobuchar, Minnesota szenátora szerint a rabszolgák utódainak fizetendő jóvátételt nem engedheti meg magának a költségvetés, és ha komoly formában felvetődik az ötlet, az „megfizethetetlen ajándék” Trump elnök kampánystábjának.

Darity és Hamilton egyik fő érve éppen az, hogy a feketék és fehérek közti különbségek olyan mélyen gyökereznek, hogy függetlenek a gazdasági ciklusoktól. Vagyis hiába éli át az amerikai gazdaság fennállásának leghosszabb felívelő ciklusát, a helyzet legfeljebb kevésbé lesz rossz, de alapvetően nem változik.

Demokrata Párt Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek