Magyar gazdaság

Egyszerűsítheti a GVA az adórendszert

Adócsökkentések és az 55 adónem számának húsz alá csökkentése is szerepelhet a jövőre érkező második és harmadik gazdaságvédelmi akciótervben.

A szociális hozzájárulási (szocho) és a kisvállalati adó (kiva) kulcsa tovább csökkenhet a következő gazdaságvédelmi akciótervek nyomán – mondta a Világgazdaság kérdésére Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportvezetője. A hatéves bérmegállapodásnak a szocho a központi kérdése, így erre feltétlenül számítani lehet, emellett további adóegyszerűsítések is várhatók. A szakértő szerint számos versenyképességet javító intézkedésre is sor kerülhet a második és a harmadik akciótervben.

Forrás: Kallus György / VG

Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson arról beszélt, hogy

jövőre két gazdaságvédelmi akcióterv is jöhet,

amelyek javíthatják Magyarország versenyképességét, de a programok kidolgozása még tart. Varga Mihály pénzügyminiszter azt valószínűsítette, hogy

az adónemek száma is radikálisan csökkenhet a következő években, ami szintén javíthatja a versenyképességet. Nem kizárt, hogy 2022-re feleannyi adótípus lesz, mint most.

Horváth András, a Takarékbank elemzője lapunknak azt mondta: egyelőre az sem biztos, hogy a korábban látott formában valósulnak meg a további gazdaságvédelmi akciótervek, de versenyképességjavító intézkedések biztosan várhatók.

A harmadik akciótervben valószínűleg a gazdaság helyzetére, a külső környezetre, a kereslet alakulására reagál majd a kormány – vélekedett Regős Gábor. Várhatóan mindkét tervben lesznek adózási és gazdaságot támogató lépések is. Az ellátórendszerek átfogó átalakítása nagy lökést adhat a gazdaságnak – például a műszaki oktatás fejlesztése támogatja a versenyképességet –, de GDP-növelő hatást az intézkedések ismerete nélkül nem lehet előrevetíteni.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

GVA adórendszer
Kapcsolódó cikkek