Magyar gazdaság

Már a németek nyakán az afrikai sertéspestis

Bár még nem találtak fertőzött állatot Németországban, nem tudni, hogy milyen óvintézkedéseket tesz Kína, ha a vírus mégis átterjed.

Az afrikai sertéspestist ebben a hónapban 20 vaddisznónál fedezték fel Lengyelország nyugati részén, Lubusz tartományban. Ezzel a betegség 80 kilométerre közelítette meg Németországot, az Európai Unió legnagyobb sertéstermelőjét. Míg Kelet-Európa évek óta küzd a vírussal, a legutóbbi németországi jelentések szerint valószínű hogy megjelenik – írja a Bloomberg.

Az EU kulcsfontosságú sertésszállítója Kínának, mivel az ázsiai ország pótolni igyekszik a soha nem látott járvány okozta húshiányt. Ezt veszélyezteti, ha a vírus az EU legfontosabb termelőire is átterjed.

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az EU összesen 1,5 millió tonna sertéshúst szállított ez év szeptemberéig Kínába, 55 százalékkal többet, mint korábban. Ennek megfelelően a sertésárak hatéves rekordszintre emelkedtek, és Kína „szinte mindent megvásárol” a sonkától a szívig.

A Kínából kiindult sertéspestis más ágazatokat is megfertőzhet

Amikor Kínában kitört a sertéspestis, kevesen számítottak arra, hogy az a globális gyógyszerellátásban is problémát okozhat.

Bár még nem találtak fertőzött állatot Németországban, nem tudni, hogy milyen óvintézkedéseket tesz Kína, ha a vírus mégis átterjed. Akár az egész országból betilthatja a behozatalt.

Jelenleg a legnagyobb veszély Kelet-Európát fenyegeti. A lengyel állategészségügyi hatóságok kerítéseket építenek és további kutatásokat végeznek az érintett régióban.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek