Magyar gazdaság

Tovább nő az arany iránti kereslet

Historikusan drágának számít az arany a többi nemesfémhez képest, de az elemzők véleménye, a piaci adatok és a technikai kép alapján is további áremelkedésre lehet számítani.

Számos bizonytalanság lengi körül az arany árfolyamának sorsát. A legkeresettebb nemesfém jegyzése még szeptember elején futott hatéves csúcsra, unciánként 1560 dollár fölé, azóta azonban már 5,5 százalékot esett. Az 1475 dolláros szint, amely az ősz folyamán sokáig támaszként funkcionált, e hónapban már ellenállás, amiről többször is visszapattant a jegyzés.

Az enyhe, de megszakítatlan őszi lejtmenet hátterében több tényező állhat:

megváltoztak a kamatpálya-várakozások, történelmi csúcsra pörgött több vezető részvényindex, a vámháborús tárgyalások terén pozitív fejlemények voltak, és van Brexit-szerződés is, bár még nem ratifikálták.

A helyzet azonban távolról sem ilyen egyértelmű: a piaci adatok szerint bár kissé csökkent az arany árfolyamának emelkedésére számító befektetői várakozás, de a legtöbb kereskedő bízik a bikapiac folytatásában.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde-felügyelet (CFTC) adatai szerint a november 15-ig tartó héten az arany árfolyamának emelkedésére nyitott nettó pozíciók száma 267 ezer volt. Ez ugyan enyhe csökkenés a szep­tember végi éves rekord óta – ami 312 ezer kontraktus volt –, de jól tükrözi a befektetői várakozást. A hedge fundok kicsit nagyobb arányban építették le szeptember óta a long pozícióikat, de összességében ők is emelkedésre spekulálnak.

A legtöbb elemző szerint az arany hosszú távú technikai képe is bizakodásra ad okot:

ugyan idén éves mélypontra, 1400 dollárig eshet az árfolyam, jövőre akár 1600 dollárig is emelkedhet egy uncia ára.

Árupiaci szakértők úgy vélik, hogy a nagy jegybankok aranyvásárlásai, az egyre lassuló világgazdasági növekedés, a lehetséges dollárgyengülés és a negatív hozamú kötvényállomány további gyarapodása mind efelé hathat. Ráadásul az arany iránti kereslet is folyamatosan nő. Az Aranyvilágtanács adatai szerint a globális kereslet az idei harmadik negyedévben 1107,9 tonna volt, ez éves alapon 2,6 százalékos növekedés.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki száméban olvasható

 

Címlapkép: AFP

arany nemesfém
Kapcsolódó cikkek